Exposició Un segle i mig de cultura a Reus i Catalunya…

El dijous 27 d’abril s’inaugurarà l’exposició Un segle i mig de Cultura a Reus i Catalunya. La cultura que ha generat el Centre de Lectura, que ocuparà simultàniament dos espais: les sales d’exposicions temporals del Museu d’Arqueologia Salvador Vilaseca (s’obrirà a les 19 hores) i la Sala Fortuny del Centre de Lectura (s’inaugurarà a les 20 hores).

La mostra es podrà visitar fins a l’1 de juliol i es complementarà amb l’edició, coordinada per Joan Navais, d’un llibre-catàleg que serà presentat el divendres 2 de juny i que inclou un seguit d’articles sobre la qüestió.

L’exposició Un segle i mig de Cultura a Reus i Catalunya. La cultura que ha generat el Centre de Lectura, comissariada per Joan Navais, Marc Ferran i Jaume Massó i organitzada pel Museu de Reus i el Centre de Lectura en el marc de «2017 Reus Capital de la Cultura Catalana», no pot ser una mostra exhaustiva de tot el que ha viscut l’entitat però sí que sintetitza moltes de les activitats –sovint pioneres– que el Centre ha irradiat a Reus i a Catalunya: la creació de la primera biblioteca patrimonial de Catalunya, l’any 1859; el Teatre Bartrina; la publicació reincident de les revistes del Centre, des de 1859; la constitució de la Secció Excursionista, el 1901; el primer Congrés d’Ateneus de Catalunya, l’any 1911; l’aposta pel moviment coral que va donar peu a l’Orfeó Reusenc, el 1918; la primera emissió radiofònica a Reus, l’any 1924, al Teatre Bartrina; el Concurs Exposició Nacional de Roses, des de 1948; la formació de la l’Escola de Dansa, també des de 1948; la creació del Departament de Meteorologia, que guarda totes les dades meteorològiques de la ciutat des de 1949; la fundació del CineClub, l’any 1969; la convocatòria dels primers premis Reus de Teatre, també el 1969;  l’inici de les Edicions del Centre de Lectura, l’any 1979 (com a centre d’estudis, l’entitat forma part de la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana) i que el mes de juny arribarà al número 143; l’única entitat cultural que acull una seu del Campus Extens Antena del Coneixement de la URV, des de 2010; el Congrés Internacional d’Història Contemporània Pere Anguera, de 2011, etc.

La mostra s’articula en quatre àmbits:

  1. La fundació i els primers anys. Els orígens i la lluita per la pervivència (1859-1897)
  2. Els anys d’esplendor (1897-1936)
  3. Temps de dificultats (1936-1975)
  4. L’etapa contemporània (del 1975 fins a l’actualitat)

L’exposició i la publicació del catàleg compten amb el suport de Reus 2017 Capital de la Cultura Catalana, la Fundació Privada Mútua Catalana, l’Institut Ramon Muntaner i han estat coorganitzades pel Centre de Lectura i el Museu de Reus.

2017-cartell-unsegleimig

Últimes notícies

Properes activitats al Centre
19/10/2017

Dijous 19 d’octubre 19.30 h Sala Miquel Ventura Lletres del Camp: Jordi Ledesma Cicle que repassa la trajectòria literària dels escriptors del Camp de Tarragona. Jordi Ledesma explicarà la seva …llegir més

Cineclub: projecció de Frantz
11/10/2017

Frantz Divendres 13 d’octubre de 2017, a les 21 h al Teatre Bartrina. França, 2016. VO (francesa i alemanya) subtitulada. Durada: 113 minuts. Fitxa en format PDF.  

El Centre de Lectura lliura el Memorial per la Pau Josep i Liesel Vidal
09/10/2017

El Centre de Lectura i l’Associació Vidal Llecha van lliurar aquest divendres, 6 d’octubre, el 33è Memorial per la Pau Josep i Liesel Vidal, que s’ha atorgat exaequo a l’ONG …llegir més