Presentació del llibre d’Albert Manent i Jaume Sabaté

20170615-portada-llibrePresentació del llibre Els noms populars de núvols, boires i vents del Camp de Tarragona, la Conca de Barberà i el Priorat, d’Albert Manent i Jaume Sabaté i Alentorn (Edicions La Mussara, 2016).

Dia: dijous 15 de juny del 2017 a les 19.30 hores

Lloc: Centre de Lectura de Reus (C. Major, 15)

Ponents: Josep Murgades, catedràtic de llengua i literatura catalanes de la Universitat de Barcelona; Maria Eugènia Perea, Dra. en Traducció i Ciències del llenguatge per la Universitat Pompeu Fabra i directora de la revista Lo Floc del CERAP; Jordi Manent, filòleg i fill d’Albert Manent.

Importància del llibre: el llibre que es presenta es tracta d’una tercera edició, revisada i ampliada, d’un clàssic de la dialectologia catalana de la meteorologia popular, publicat per primer cop el 1994. És un dels llibres pòstums que deixà l’escriptor Albert Manent i que comptà  amb la col·laboració de Jaume Sabaté i Alentorn, historiador del Priorat recentment desaparegut.

Els noms populars de núvols, boires i vents conformen el que anomenem meteorologia popular, complementària a la científica, i s’arreplega a partir d’enquestes a pagesos, pastors i pescadors que «miren el cel». De fet, el llibre comprèn les enquestes, poble per poble, de cinc comarques de la demarcació de Tarragona. Més del 80% de les paraules recollides no surten al Diccionari català-valencià-balear. Aquest volum inclou els vents del Camp de Tarragona, fins ara inèdits.

Edicions La Mussara publica el primer volum de la col·lecció “Meteorologia popular”, la qual té intenció d’anar editant altres comarques de les terres de parla catalanovalenciana. El segon volum, en preparació, contindrà Els noms populars de núvols, boires i vents de les Terres de l’Ebre.

Últimes notícies

Comunicat del Centre de Lectura
20/09/2017

Des del seu moment fundacional, el Centre de Lectura de Reus s’ha construït des de l’amor als matisos, ha estat propens a afavorir els debats oberts, sempre ha buscat l’expressió …llegir més

2a Cercavila ESPORTS & ARTS
20/09/2017

El proper divendres 22 a les 18:30h us convidem a participar a la 2ª Cercavila ESPORTS & ARTS, per inaugurar els cursos de les seccions i escoles del Centre de …llegir més

Projecte ‘Vivim i divertim-nos en català’ 2017
17/09/2017

El Centre de Lectura i la Nova Ràdio amb la col·laboració del departament de cultura de la Generalitat de Catalunya un any més promou l’ús de la llengua catalana a …llegir més