Presentació del llibre d’Albert Manent i Jaume Sabaté

20170615-portada-llibrePresentació del llibre Els noms populars de núvols, boires i vents del Camp de Tarragona, la Conca de Barberà i el Priorat, d’Albert Manent i Jaume Sabaté i Alentorn (Edicions La Mussara, 2016).

Dia: dijous 15 de juny del 2017 a les 19.30 hores

Lloc: Centre de Lectura de Reus (C. Major, 15)

Ponents: Josep Murgades, catedràtic de llengua i literatura catalanes de la Universitat de Barcelona; Maria Eugènia Perea, Dra. en Traducció i Ciències del llenguatge per la Universitat Pompeu Fabra i directora de la revista Lo Floc del CERAP; Jordi Manent, filòleg i fill d’Albert Manent.

Importància del llibre: el llibre que es presenta es tracta d’una tercera edició, revisada i ampliada, d’un clàssic de la dialectologia catalana de la meteorologia popular, publicat per primer cop el 1994. És un dels llibres pòstums que deixà l’escriptor Albert Manent i que comptà  amb la col·laboració de Jaume Sabaté i Alentorn, historiador del Priorat recentment desaparegut.

Els noms populars de núvols, boires i vents conformen el que anomenem meteorologia popular, complementària a la científica, i s’arreplega a partir d’enquestes a pagesos, pastors i pescadors que «miren el cel». De fet, el llibre comprèn les enquestes, poble per poble, de cinc comarques de la demarcació de Tarragona. Més del 80% de les paraules recollides no surten al Diccionari català-valencià-balear. Aquest volum inclou els vents del Camp de Tarragona, fins ara inèdits.

Edicions La Mussara publica el primer volum de la col·lecció “Meteorologia popular”, la qual té intenció d’anar editant altres comarques de les terres de parla catalanovalenciana. El segon volum, en preparació, contindrà Els noms populars de núvols, boires i vents de les Terres de l’Ebre.

Últimes notícies

Escoles del Centre: curs 2017 – 2018
20/07/2017

Assessorament de les Escoles A partir del mes de setembre comencen les matrícules a les Escoles del Centre de Lectura. Com cada any, els professors es posen a la vostra …llegir més

Presentació de Cabòries des d’una galàxia ben llunyana
12/07/2017

Divendres 14 de juliol a les 19:30h a la sala d’actes, presentació del llibre Cabòries des d’una galàxia ben llunyana de Germà Bel. Presentació a càrrec de Marcel Banús. En …llegir més

Presentació del llibre d’Albert Manent i Jaume Sabaté
12/06/2017

Presentació del llibre Els noms populars de núvols, boires i vents del Camp de Tarragona, la Conca de Barberà i el Priorat, d’Albert Manent i Jaume Sabaté i Alentorn (Edicions …llegir més