Benvinguda

Apropa’t al Centre

Per a molts reusencs el Centre de Lectura és una institució imprescindible a la ciutat, el segell de referència de la nostra història, passada i present. Per a altres és un casalot ple de llibres, on sembla que s’hi fan tota mena d’activitats adreçades a uns pocs centenars de persones, gent tota ella que pertany al món de la cultura. Aquesta última és una visió que s’ha de superar. Les activitats de l’entitat potser llisquen a les persones que consideren el Centre un lloc tancat, on no ets ben vist si no n’ets soci. No és així. El CL és de tots i per a tots. Tant dels que n’utilitzen els serveis i la oferta docent com dels que s’hi apropen puntualment per una conferència, una exposició, una sessió de cinema, etc.

L’entitat té més de cent cinquanta anys d’història, ha sofert molts canvis, moltes ampliacions i força penúries, però sempre ha mantingut viu l’esperit pel qual va ser creat: la vocació de servei públic. Al segle XIX ensenyant a llegir als obrers, al XX participant activament en la recuperació de la cultura catalana, als temps presents s’hi encara la voluntat de donar serveis culturals de tota mena, ampliar el seu ventall d’oferta a tots els públics i adreçar-se a una nova ciutadania que tria entre les moltes propostes existents quines li vénen més de gust.

El Centre de Lectura, ara com ara, disposa d’una biblioteca de primera línia amb més de 250.000 volums i espais de lliure accés que s’han obert els darrers anys; d’un servei d’hemeroteca; d’una videoteca actualitzada amb noves pantalles de visualització i amb més de 5.000 dvd i 3.500 cd de música; de 8 punts d’accés gratuït a Internet, Wi-Fi a tota l’entitat. L’oferta docent de les escoles de Dansa, Teatre, Música, Art i Idiomes s’amplia, enguany, amb l’Escola de Lletres, que ofereix diversos cursos i tallers d’escriptura i oralitat en franges matinals i vespertines, a més dels clubs de lectura i altres ofertes per a totes les edats. A tot això, cal afegir-hi un extens calendari d’activitats culturals proposades tant pel Consell Directiu com per les seccions, molt actives, de l’entitat: excursionista, geografia i història, llengua i literatura, ciències polítiques i socials, art, fotografia, comunicació i tecnologia, i que es tradueixen en jornades, seminaris, monogràfics, tallers didàctics, xerrades de l’Antena del Coneixement de la URV, cineclub, lectures dramatitzades, presentacions de llibres, rutes literàries, exposicions…

Aquesta àmplia oferta fa que sigui fàcil i interessant apropar-se al Centre de Lectura, tant si se n’és soci com si no. Millor ser-ho ja perquè amb una aportació minsa i regular es contribueix al manteniment d’un institució que si no existís l’hauríem de crear i que és l’orgull de la ciutat. En tot cas, qualsevol veí de Reus hi és benvingut, l’entitat té les portes obertes a tothom i manté els mateixos objectius de sempre: servir la ciutadania en tot el que faci referència a la cultura i, per tant, al nostre creixement com a persones.

Apropa’t al Centre, la nostra universitat popular.

Xavier Filella Fargas
President del Centre de Lectura