Si no visualitzeu correctament el contingut, feu clic aquí

Imatge de capçalera: comunicat general

DILLUNS 21 DE NOVEMBRE DE 2022

Imatge

19.00 - Sala Emili Argilaga i sala virtual

Cicle «Salut i recerca»

Conferència «La diabetis: la pandèmia silenciosa», a càrrec de Sonia Fernández Veledo, investigadora de l’IISPV. Activitat de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili.

DIMARTS 22 DE NOVEMBRE DE 2022

Imatge

19.00 - Sala Emili Argilaga

19a Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya

Van arribar de nit, d’Imanol Uribe. Espanya, 2021.107 min. VOSC. Presentació de la pel·lícula a càrrec de Lluís Bonfill, professor i cinèfil. Entrada lliure.

La matinada del 16 de novembre de 1989, en plena guerra civil a El Salvador, sis sacerdots jesuïtes –entre ells el teòleg de la teoria de l’alliberament Ignacio Ellacuría– són assassinats a la Universitat Centreamericana (UCA). El Govern culpabilitza la guerrilla del Front Farabundo Martí per a l’Alliberament Nacional (FMLN), però una dona desmenteix la versió oficial: l’empleada de la neteja de l’UCA, que ha vist els veritables assassins, l’exèrcit. Aquella mirada femenina serà clau per esclarir la veritat i fer justícia.

DIMECRES 23 DE NOVEMBRE DE 2022

Imatge

17.30 - Sala Emili Argilaga (AVANÇAMENT HORARI!)

Cineclub

«Jean-Louis Trintignant, actor»
L’attentat, de Yves Boisset. França, 1972. 118 min.

Imatge

19.30 h - Sala Emili Argilaga i sala virtual

«Any Joan Fuster»

Conferència «Joan Fuster, ara i sempre», a càrrec de Josep Murgades. Lectura de textos: alumnes del Taller de Lectura En Veu Alta.

DIJOUS 24 DE NOVEMBRE DE 2022

Imatge

19.00 h - Sala Emili Argilaga / Sala virtual / Sala Fortuny

Cicle «100 anys mirant el cel»

Conferència «Cent anys del Servei Meteorològic de Catalunya», a càrrec de Sarai Sarroca, directora general del Servei de Meteorologia de la Generalitat de Catalunya.

Inauguració de l’exposició «100 anys mirant el cel» i del cicle dedicat a Eduard Fontserè.

Actuació dels alumnes de l’Escola de Música del Centre de Lectura.

Imatge

20.00 - Sala Miquel Ventura

«Any Joan Fuster»

Conferència «Joan Fuster, DE VIVA VEU encara», a càrrec d’Isidre Crespo, estudiós de Fuster.

DIVENDRES 25 DE NOVEMBRE DE 2022

Imatge

19.00 h - Sala Emili Argilaga i sala virtual

«Any Joan Fuster»

Conferència «Joan Fuster: un heterodox entre els heterodoxos», a càrrec de Jordi Martí. Amb aquest acte s’inaugurarà el curs 2022-2023 del Campus Extens de la URV a Reus.

DISSABTE 26 DE NOVEMBRE DE 2022

Imatge

11.00 h - Sala Emili Argilaga

«CineXic, cinema per a infants»

Projecció de la pel·lícula Binti. Una youtuber sense fronteres, de Frederike Migom. Bèlgica-Països Baixos, 2019. 90 min. Recomanada a partir de 8 anys. Entrades: infants, gratuït. Adults: 2 euros (a partir de 12 anys).

EXPOSICIONS

  • Exposició «100 anys mirant el cel». Del 24 de novembre al 17 de desembre.
  • Exposició «Molière, traduït per Bonaventura Vallespinosa». Fins al 31 de desembre.
  • Exposició del 56è Concurs Exposició de l’Aplec Fotogràfic Baix Camp. Fins al 14 de desembre.

EL CENTRE DE LECTURA COMMEMORA EL CENTENARI DEL SERVEI METEOROLÒGIC DE CATALUNYA

Amb la inauguració de l’exposició «Cent anys mirant el cel» el 24 de novembre, el Centre de Lectura comença un cicle d’activitats per commemorar el centenari de la creació del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC). El cicle també preveu un recordatori a Eduard Fontserè, que va ser el primer director del SMC i del qual la Biblioteca del Centre de Lectura conserva un fons documental personal.

El 1921, la Mancomunitat de Catalunya va crear el SMC. El meteoròleg, astrònom i sismòleg Eduard Fontserè en va ser nomenat director. Ja el 1922 s’elaboraven butlletins diaris de previsió del temps que es donaven a conèixer als edificis públics i el 1927, la informació del temps es retransmetia a través de Ràdio Barcelona. Van ser anys de treballs científics de gran valor i d’important prestigi internacional. Entre les grans aportacions destaca la participació en l’elaboració de l’Atles Internacional de Núvols, la contribució a l’Any Polar Internacional (1932-1933), la creació dels observatoris de muntanya del Turó de l'Home, al Montseny, i de Sant Jeroni, a Montserrat, i el disseny del pluviògraf Jardí. La importància del SMC anava més enllà de Catalunya, ja que era membre de l’Organització Meteorològica Internacional, precursora de l’actual Organització Meteorològica Mundial.

Tot aquest coneixement meteorològic va quedar estroncat per la Guerra Civil. Els arxius i els materials van ser requisats l’any 1939 per la dictadura franquista i el SMC fou suprimit. Gairebé 60 anys més tard del seu forçós tancament, el juliol de 1996 el Consell Executiu de la Generalitat de Catalunya va crear el Servei de Meteorologia, integrat dins del Departament de Medi Ambient. L’any 2001, es va aprovar al Parlament de Catalunya la Llei de Meteorologia, per la qual es va crear l’actual Servei Meteorològic de Catalunya.

Dijous 24 de novembre, a les 19.00, la directora general del Servei de Meteorologia de la Generalitat, Sarai Sarroca, pronunciarà al Centre de Lectura una conferència sobre el centenari i inaugurarà l’exposició «Cent anys mirant el cel». Altres activitats del cicle són:

Dissabte 26 de novembre: visites guiades a l’observatori meteorològic del Centre de Lectura i a l’exposició «Cent anys mirant el cel», a càrrec de Jordi Bruno. Inscripcions: secretaria del Centre de Lectura.

Dimarts 29 de novembre, a les 19.00: conferència «Excursionisme i meteorologia», a càrrec d’Andreu Ferré, expresident de la secció Excursionista del Centre de Lectura.

Dijous 1 de desembre, a les 19.00, conferència «Observacions fenològiques a la Serra d’Almos», a càrrec dels observadors Josep Borrell i Ismael Bentieb.

Dimarts 13 de desembre, a les 19.00, conferència «Eduard Fontserè, la meteorologia al servei del país i de la llengua», a càrrec del biògraf Joan Arús.

CANAL WHATSAPP

El Centre de Lectura té un nou canal d’informació de les seves activitats a través del WhatsApp. El servei només està disponible per als socis de l’entitat. Si hi esteu interessats, heu d’omplir el següent formulari i fer-lo arribar a secretaria@centrelectura.cat

CANAL YOUTUBE

Recordeu que al nostre canal Youtube trobareu les gravacions dels actes que organitzem al Centre de Lectura. Us recomanem que us en feu subscriptors. Últims continguts que hi podeu trobar: