Darrer número publicat: Vol. 2023: 9a època, 2n quadrimestre

Consulteu tots els números a l'arxiu d'articles

Vol. 2023: 9a època, 2n quadrimestre

Les dones del Centre

Ester Ferrando en ple muntatge de l’Homenatge a Tàpies, amb motiu de l’exposició «10 artistes x Tàpies» al Museu d’Art Modern Tarragona, organitzada per la URV i comissariada per Antonio Salcedo, l’any 2012.
Fibra de vidre
500 x 420 cm


Dones del Centre, 1921-1975

Accés a l’exposició «Dones del Centre, 1921-1975» i explicació del motiu que la va causar: visibilitzar les dones que al llarg dels anys han estat rellevants per a la vida del Centre de Lectura tot i que la història les hagi bandejades o precisament per això, per ressituar-les en la història de l’entitat.


Maria Dolors i Elisa Pujol Solanellas, dones bibliotecàries de Reus en el context del seu temps que ens han deixat petjada

Les protagonistes d’aquest retrat són Maria Dolors Pujol Solanellas i Elisa Pujol Solanellas, ambdues germanes naturals de Reus; nascudes l’any 1900 i 1902, respectivament. L’article desplega la magnitud de la seva petjada; doncs, tot i que varen viure en temps convulsos, varen sortir endavant. La seva vocació arxivística i l’amor a les lletres acompanyat de la seva consciència per allò social, les va encoratjar a fer front a diferents moments de la vida. A més a més, el seu llegat té lloc també gràcies a l’exemple de sororitat que ens desplega la seva història, junt al d’altres dones valentes del seu temps.


Lola Xatruch: una vida entre llibres (1924-2008)

L’escrit de Misericòrdia Nomen Xatruch relata els anys durant els quals va treballar la seva mare, Dolors Xatruch Cugat, a la biblioteca del Centre de Lectura i com aquests anys van marcar la seva actitud respecte a la cultura i els estudis. Es refereix especialment a l’acompanyament que va fer la Lola, així és com l’anomenaven, del seguiment acadèmic dels seus fills i s’hi relaten diverses anècdotes d’aquests moments i d’altres al Centre de Lectura. A més de fer un retrat de la Lola, l’escrit descriu les dificultats de les dones d’aquells anys per compaginar família i treball.


Nuri

Record de la Núria Valveny que en repassa les diferents aportacions, com la seva vinculació amb la Secció de Pedagogia o la Secció Excursionista del Centre de Lectura, però que té en compte també altres passions seves i altres aspectes vitals a tenir presents.


Seixantisme

Anàlisi de l’aportació de Marta Vallverdú i Borràs amb el llibre Seixantisme. L’esclat cultural català dels 60 i valoració de tot el que pot significar i pot acabar generant, amb una crida a treballar-ho des de Reus.


Antoni Nomen: la ironia i l’ambigüitat com a forma de vida poètica

L’autor, filòsof, poeta i performer, recupera la presentació feta a la Biblioteca Amorós del poemari d’Antoni Nomen Ja no és ahir i encara no és demà, una versió reduïda del qual ha estat publicada recentment a la revista Caràcters de la Universitat de València: https://revistacaracters-uv.es/la-ironia-i-lambiguitat-com-a-forma-de-vida-una-interpellacio-a-lautor/


La projecció exterior de Catalunya al món d’entreguerres

Ressenya del llibre d’Albert Balcells: La projecció exterior de Catalunya al món d’entreguerres, situat essencialment entre el 1919 i el 1939, que analitza conjuntures que inclouen mediadors i juristes –Joan Estelrich i Francesc Maspons i Anglesell– i humanistes –Josep Maria Batista i Roca– vinculats a la Mancomunitat de Prat de la Riba i de Puig i Cadafalch a fi d’interpel·lar la Societat de Nacions, avantsala de les Nacions Unides.


Essenis, cristians i càtars

Ressenya del llibre de Josep Maria Gort: Essenis, cristians i càtars, del qual es poden fer dues lectures pel cap baix. L’«externa», en què es valoren els primers cristians com a moviment social. I l’«interna», que desmenteix per la metodologia inductiva-deductiva fets que teníem per versemblants.


La vida per dins

El món adult es construeix sobre els ciments del món infantil, sent el món de les relacions socials i familiars la peça clau. Les insatisfaccions afectives infantils es reelaboraran i es perllongaran al llarg de la vida adulta així com les pors i les covardies que actuaran com a fre a la pròpia felicitat. Les màscares, tard o d’hora, cauran i ho faran de forma caòtica i desordenada, desbordant-t’ho tot.


Torturades, de Gemma Pasqual

Anàlisi de Torturades, de Gemma Pasqual i Escrivà, un llibre en el qual l’autora posa nom i cognoms a vint-i-dues dones que van passar per les dependències de la comissaria de Via Laietana. Vint-i-dos exemples de detingudes que van patir humiliacions, escarni i tortures físiques i psíquiques, tant de la policia franquista com de la posterior.


Sota l’ombra dels eucaliptus

Ressenya de L’obra folklòrica d’Isidor Macabich, de Joan Gomila Pere, que reivindica la vàlua de l’aportació als camps del folklore i l’etnopoètica d’Eivissa d’Isidor Macabich i Llobet, el seu abast i influències posteriors de la seua tasca.