Publicacions de: Fina Masdéu Abril

foto-fina-masdeu

Fina Masdéu Abril

Filòloga i presidenta de la Secció de Llengua i Literatura del Centre de Lectura.

Una molt interessant col·lecció d’autògrafs a la Biblioteca del Centre de Lectura

Escrit per | Amb data: | Articles | Arxivat a:
autograf-1

Que la Biblioteca del Centre de Lectura de Reus alberga tresors de vàlua incalculable no és cap secret. Altra cosa és que, d’alguns d’aquests tresors, només en tinguin coneixement un nombre reduït de persones –els motius sobre la desconeixença poden ser diversos i, en tot cas, prescindibles en aquest article. Quant al valor de les meravelles conservades, és, sens dubte, de divers calibre i consideració, segons l’òptica amb què s’analitzin, però indiscutible des del punt de vista patrimonial.

llegir el text sencer

Plàcid Vidal: catalogador dels llibres de la Biblioteca del Centre de Lectura entre 1921 i 1924

Escrit per | Amb data: | Articles | Arxivat a:
Fitxa manuscrita per Plàcid Vidal. Biblioteca del Centre de Lectura de Reus.

L’escriptor Plàcid Vidal i Rosich (Alcover, 1881 – Barcelona, 1938) s’inicià en el món de la literatura amb el Grup Modernista de Reus (1897-1898), l’ideòleg del qual era el seu germà, Cosme Vidal (Josep Aladern). En aquest període, en què es familiaritza amb l’estètica del modernisme regeneracionista i es vincula amb les idees del catalanisme, Plàcid Vidal publica poemes i textos narratius breus –a la premsa local, sobretot– i el monòleg L’escala del crim (1898).

llegir el text sencer

El Centre de Lectura: un vincle entre els reusencs i Gabriel Ferrater

Escrit per | Amb data: | Articles | Arxivat a:
gabriel_ferrater pag 21

Xavier Amorós, en un article del 29 de gener de 1987 recollit al volum Botigues de mar i escrit amb motiu que l’Institut de Segon Ensenyament Reus III passava a anomenar-se Gabriel Ferrater i Soler, diu que la decisió d’haver triat aquest nom hauria de despertar, si fos possible, la satisfacció de tota la població. I afegeix: “Com que deu haver-hi un tant per cent crescut de ciutadans reusencs als quals encara no és propici de saber amb certesa qui era Gabriel Ferrater, hem de seguir desitjant, amb tota l’ànima, la divulgació de la seva obra dintre d’uns medis que li siguin resoltament permeables.”

llegir el text sencer