Publicacions de: Xavier Filella Fargas

Xavier Filella Fargas

President del Centre de Lectura (2011-2017). Regidor de Cultura de l'Ajuntament de Reus (1999-2007).

La primera Biblioteca de Catalunya

Escrit per | Amb data: | Altres textos - Premsa

Quan parlem de Reus sempre referenciem algunes efemèrides històriques que ens distingeixen: la segona ciutat de Catalunya del segle XIX, els nostres artistes i polítics de referència (Fortuny, Gaudí, Prim,…), l’època de l’aiguardent (que va originar la cèlebre frase “Reus, París, Londres”), el projecte del canal de Reus a Salou, el primer matrimoni civil…

llegir el text sencer

L’Observatori del Departament de Meteorologia del Centre de Lectura

Escrit per | Amb data: | Altres textos - Premsa

Hom coneix moltes de les tasques que es desenvolupen al Centre de Lectura i que abasten molts camps: patrimonial, bibliotecari, docent, artístic, musical, editorial, però hi han altres serveis que passen més desapercebuts pel gran públic. L’Observatori meteorològic del Centre de Lectura recull les dades meteorològiques des de l’any 1949 i es va reiniciar en el mandat del president del Centre, Enric Aguadé Parés que va encarregar al seu fill, el doctor Enric Aguadé Sans “que tornés a activar el servei meteorològic del Centre destruït durant la guerra” (“Memòries d’un metge caminador”, 2006).

llegir el text sencer

La sardana a Reus des de 1907

Escrit per | Amb data: | Altres textos - Premsa

Aquest proper 31 de març Francesc Salas Borrell presentarà al Centre Lectura el llibre “La sardana ballada a Reus. Han passat més de cent anys”, un treball exhaustiu i molt documentat que explica l’evolució del moviment sardanista a Reus, des de 1907 fins a l’actualitat.

llegir el text sencer

El Cineclub del Centre arriba a les 1500 projeccions

Escrit per | Amb data: | Altres textos - Premsa

Si hi han algunes activitats culturals imprescindibles a la nostre ciutat una d’aquestes segur que és la que porta endavant el Cineclub del Centre de Lectura. Sort en tenim de poder-ne gaudir, amb una regularitat de metrònom, des del 4 de desembre de 1969 quan es va projectar Los olvidados (1950) de Luis Buñuel, pel·lícula que va ser presentada per Miquel Porter-Moix i amb la qual naixia el Cineclub.

llegir el text sencer