Si bé anteriorment ja hem anat apropant la imatge de Francesc Tosquelles a través de la Revista del Centre de Lectura, no volíem abandonar aquest 2022, l’Any Tosquelles, sense retre-li un sentit homenatge adreçant-nos-hi com creiem que li pertoca a través del monogràfic que en cada número incorporem, i si aquest monogràfic, el de Tosquelles, ha estat possible ha estat gràcies a la complicitat d’Isabel Baixeras que ha fet mans i mànigues per aconseguir donar-li cos i que hi trobem no només una mirada més reusenca i personal, sinó també una versió més general de qui va ser perquè puguem valorar més encertadament aquests «homenots» que, de tant en tant, ens aporta Reus.
Hi veurem, doncs, un Tosquelles que ha de marxar a l’exili a causa de la guerra del 36-39, però que allà hi sap trobar el seu microcosmos, un lloc on continuar aportant i on continuar intentant deixar el món una mica millor, però també un Tosquelles que intervé en l’enfocament de la ciutat, a través de l’Institut Pere Mata, sobretot, però no només. Els textos ens permeten conèixer millor tant Francesc Tosquelles com el moment en què li va tocar viure i el paper que va jugar en aquell espai històric, i Reus se’n va saber beneficiar. Les imatges que hi trobem ens permeten transportar-nos en aquell temps i retrobar-lo per espais que, sovint, ens seran ben coneguts, i això farà que encara ens el sentim més nostre.
Però la revista, com sempre, continua més enllà del monogràfic intentant conèixer què es cou en aquesta casa, el Centre de Lectura; en aquest cas, per exemple, podrem prendre més consciència de qui és aquesta persona que tant ha maldat perquè el monogràfic tingués la presència que Tosquelles es mereixia: Isabel Baixeras. La part de les ressenyes, al seu torn, ens apropa sobretot a alguns dels llibres que últimament s’han presentat a la casa i, per acabar, altres temes també hi tenen cabuda: l’aportació del metge que va coincidir amb Tosquelles a Saint Alban: Frantz Fanon, una altra mirada al voltant de Gabriel Ferrater, una retrospectiva dels 40 anys de feina que hi ha darrere del que ara és LANOVA Ràdio, un record per a Hebe Maria Pastor de Bonafini i més informació sobre Antoni Benaiges —el mestre de Mont-roig que volia ensenyar el mar als seus alumnes, però no va poder fer realitat el seu somni perquè el 1936 li van esquarterar la vida. Una nova entrega de la Revista del Centre de Lectura que, de segur, us permetrà conèixer més i millor el nostre entorn i què ens ha fet ser on som i que, potser, us farà reflexionar —esperem que així sigui— sobre el futur que ens anem construint; en qualsevol cas ara ja tot queda a les vostres mans. Esperem que aquest número us sigui profitós.