Cartell del 125è aniversari del Centre de Lectura

La clau de la clau de Joan Brossa

 |   |  Twitter

El desembre del 1983 es va presentar a la Sala Fortuny del Centre de Lectura de Reus la mostra «Joan Brossa. Poesia visual. Poemes objecte. Cartells». Joan Brossa va assistir a la inauguració de l’exposició juntament amb Daniel Giralt-Miracle. El poeta començava a ser reconegut com a artista visual i començava a poder editar i donar a conèixer àmpliament moltes de les seves obres de poesia visual que havia realitzat els primers anys setanta. D’altra banda, l’exposició itinerant que arribava a Reus, impulsada des del Departament de Cultura de la Generalitat per en Daniel Giralt-Miracle, era la primera que remarcava la potència artística i comunicativa dels cartells del poeta.

La mostra i la personalitat expansiva i afable de Joan Brossa van tenir un impacte ben positiu al Centre de Lectura. Fins i tot, en petit comitè, el poeta va fer uns jocs de mans i va divertir i deixar bocabadats uns quants… Ho explica en Pere Anguera en un dels seus escrits. Poc després, la Junta Directiva del Centre de Lectura va decidir de proposar al poeta de fer un cartell per celebrar els 125 anys de la fundació del Centre de Lectura de Reus. Aleshores, en Pere Anguera i altres membres de la Junta Directiva van anar a visitar el poeta al seu estudi del carrer de Balmes. En Brossa va acceptar encantat l’encàrrec i, de seguida, va fer la proposta d’un cartell extraordinari per a la commemoració dels 125 anys del Centre de Lectura de Reus, el 1984. Potser hi ha encara entre nosaltres persones que ho poden explicar, que van viure aquests fets que explica l’enyorat Pere Anguera, i ens poden donar més detalls d’aquest procés… 

El cartell, del qual se’n va fer una edició limitada en serigrafia, és un poema visual amb tres únics elements, una A majúscula, una clau i la llegenda: «Centre de Lectura de Reus – 125 anys». Com sabem, la A majúscula, la primera lletra de l’alfabet, que el poeta considerava la porta d’entrada de l’alfabet i, doncs, la porta del llenguatge, és un dels signes emblemàtics de la poètica visual i conceptual de Brossa. Són molts els poemes visuals i objectuals del poeta protagonitzats per la A. La clau és un altre dels noms, objectes, símbols, emprats en molts del poemes de Brossa. Hi ha, per exemple, el títol de dos llibres on la clau és un element principal: Flor de claus (1992), un llibre d’artista amb text de Joan Brossa i fotografies de Manuel Esclusa, o el llibre de poemes La clau a la boca (1997).

En aquest cartell, poema visual, a una sola tinta, negre sobre blanc, el que és singular és que la A està volgudament deformada. Una A majúscula, sense serif, d’una tipografia desconeguda, de formes rectes i primes, que té, en canvi, el costat dret molt gruixut de manera que hi podem veure destacat el forat d’un pany a l’interior, enmig del pal dret. En canvi el pal esquerre de la lletra té al damunt, al costat extern de la lletra, en diagonal ascendent, la llegenda esmentada: «Centre de Lectura de Reus – 125 anys», com si fos el títol o el rètol d’un establiment, d’un edifici; en aquest cas, d’una institució. A sota, en horitzontal, la forma d’una clau simple, en negre. És un cartell d’una lectura meridiana. El poeta convida a l’acció. Convida a entrar al Centre de Lectura. Convida al ciutadà, a l’espectador, al visitant, a posar la clau al pany, a obrir la porta de l’alfabet, a obrir la A. Una A, que és una porta, que és una biblioteca, un centre cultural, un edifici, una institució; que és, també, l’entrada, la porta, de l’alfabet, del llenguatge, del coneixement. El poeta, doncs, proposa un acte de llibertat, un acte d’alliberament, per tal d’obrir l’accés al coneixement, al saber.

Cartell del 125è aniversari del Centre de Lectura
R. 4544
Joan Brossa
Centre de Lectura de Reus – 125 anys, 1984
Serigrafia sobre paper
60,4 x 50 cm
Col·lecció MACBA. Consorci MACBA. Fons Joan Brossa. Dipòsit Ajuntament de Barcelona
© Fundació Joan Brossa, VEGAP, 2019
Foto: Tony Coll

No és l’única vegada que Brossa fa servir la clau en un poema visual. Hi ha un altre poema visual seu emblemàtic en el qual representa una clau simple, com les que es feien servir per obrir les llaunes, en què el que podria ser la serra està formada per totes les lletres de l’alfabet. És un altre element que el poeta ha fet servir sovint, la representació de totes les lletres de l’alfabet com a metàfora o símbol del llenguatge, de les possibilitats que obre el llenguatge. Es tracta, doncs, d’utilitzar la clau per tal de poder obrir el llenguatge, per aconseguir de transgredir les fronteres, de traspassar els límits del llenguatge. Tant de bo amb aquesta clau poguéssim obrir les portes que tanquen les presons i l’exili, ara mateix, de molts dels nostres polítics injustament empresonats o perseguits! En tot cas, Brossa ens convida a utilitzar la clau, a transgredir les fronteres, a alliberar-nos dels límits que nosaltres mateixos tracem i dels límits que marquen tots els poders.

Hi ha un altre bell poema objecte de Brossa que em fa pensar en el cartell de Reus. És un poema objecte titulat La clau de la clau (1989). I és, literalment, una clau gran de ferro de les que es feien servir per obrir les portes de les cases que té una petita clau incrustada com si la clau fos una joguina que necessita una petita clau, per donar-li corda, per posar-la en funcionament. Un joc i una metàfora. La idea del doble fons, de la necessitat de la profunditat, de la conversa amb les arrels, és una idea molt recurrent en Brossa. Sota les màscares, les perruques, el maquillatge, hi ha el cos nu, la presència de la realitat. La realitat és rasa, com la poesia rasa, però alhora permet múltiples interpretacions i és decisió nostra d’aprofundir en aquesta realitat, en el coneixement, en el llenguatge.

La clau de la clau
R. 4980
Joan Brossa
La clau de la clau, 1989
Metall sobre fusta
16,5 x 21,8 x 21,8 cm
Col·lecció MACBA. Consorci MACBA. Fons Joan Brossa. Dipòsit Fundació Joan Brossa
© Fundació Joan Brossa, VEGAP, 2019
Foto: Tony Coll

Sembla, si no m’equivoco, que el Centre de Lectura de Reus fa enguany, el 2019, 160 anys. El poeta n’hauria fet 100. Així que m’alegra que el Centre hagi pensat a celebrar el centenari de Joan Brossa i m’agrada de recordar aquest poema esplèndid que va dedicar a tots vosaltres, a tots nosaltres, a tots els que han passat, passen i passaran per les portes del Centre de Lectura, i en un exercici de llibertat, i d’alliberament, malden i maldem per estendre el coneixement, el saber, la cultura, l’art, la literatura, la poesia, sense fronteres, sense exclusions. Amb llibertat, igualtat i fraternitat! Per molts anys de Centre de Lectura de Reus, per molts anys de Brossa!