L’accés al coneixement va ser un dels objectius que va impulsar aquells homes i dones de mitjan segle xix a fundar una entitat que tingués com a principi fonamental l’ensenyament de la lectura a tota la població de Reus que ho necessités. En aquell llunyà 1859, saber llegir volia dir tenir la possibilitat de prosperar en l’escala social, d’aquí el nom de la nostra entitat: El Centre de Lectura de Reus.
Sortosament, avui en dia, el dret a l’educació és universal i gratuït. Tanmateix, en aquest món tan globalitzat i tan digitalitzat en què els nens i les nenes reben constantment inputs d’arreu, l’escola per ella sola no pot garantir l’equitat en l’educació dels nostres infants. L’entorn social ha esdevingut una eina que es pot convertir en discriminatòria i, sobretot, si parlem d’una ciutat gran amb situacions ben diferenciades segons el barri on estigui situat el centre educatiu. És per això que cal la col·laboració de l’entorn si es vol aconseguir una ciutat cohesionada i equilibrada.
El Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya fa temps que és conscient d’aquesta situació i té engegats diferents programes d’innovació educativa per tal que el binomi escola-ciutat treballi conjuntament a fi d’assolir l’èxit educatiu de tots i cadascun dels xiquets i les xiquetes, independentment, de l’entorn social en què visquin.
Un d’aquests programes es diu Magnet. El Departament d’Educació, conjuntament amb la Fundació Bofill i en col·laboració amb els ajuntaments, estableix una relació de partenariat entre un centre educatiu i una institució de referència en un àmbit de coneixement.
Aquesta aliança té com a objectiu principal construir un projecte educatiu de qualitat que contribueixi a la millora educativa de l’alumnat i que esdevingui atractiu a totes les famílies de la zona.
El Centre de Lectura s’ha compromès a posar tot el seu potencial humà i ja ha començat a treballar amb l’escola Rubió i Ors. El projecte té una durada de quatre cursos. La primera jornada de treball la vam fer el 25 de juny a casa nostra. Una cinquantena de mestres de la l’escola va participar en els diferents tallers que havien preparat els responsables de les escoles, de la biblioteca i d’alguna secció. Així, vam poder descobrir com d’important és el control del cos i la dansa per aconseguir un bon clima dins l’aula i que el grup treballi en equip. Que tot i fent un assaig teatral podem cantar i practicar la nostra llengua. Que la música ens serveix per parlar de figures geomètriques o que, fent una passejada pel Mercadal, podem aprendre història, però també descobrir fòssils entre les pedres vermelles. O com una biblioteca esdevé un lloc on es pot aprendre i, sobretot, on es pot xalar.
Van ser dues hores de treball conjunt i, després, cada grup va posar en comú el que havia après. Les cares de satisfacció tant de les persones que havien fet de mestres com de les que havien fet d’alumnes auguren que aquest pot ser un projecte d’èxit.
Confiem plenament en les ganes del professorat per cercar noves maneres d’exercir el mestratge i esperonar el seu alumnat en les ànsies d’aprendre. Aquest és un camí que volem fer plegats l’escola Rubió i Ors i el Centre de Lectura amb l’acompanyament de l’Ajuntament i els tècnics del Departament d’Educació i la Fundació Bofill. El futur dels nostres xiquets i xiquetes bé s’ho val.