Editorial
Us oferim un nou número de la REVISTA DEL CENTRE DE LECTURA en aquest cas amb un monogràfic adreçat a Joan Brossa aprofitant l’avinentesa que enguany en celebrem el centenari.
Us oferim un nou número de la REVISTA DEL CENTRE DE LECTURA en aquest cas amb un monogràfic adreçat a Joan Brossa aprofitant l’avinentesa que enguany en celebrem el centenari.
El recurs de la clau en Brossa, com la mateixa A que tant utilitza, el trobem en més d’una ocasió, una de les quals en el cartell dels 125 anys del Centre de Lectura –en què també hi ha la A–, però no només en aquest cas.
Joan Brossa i el Centre de Lectura tenen certa història en comú, la repassem en els seus diferents aspectes.
Diferents estudiosos ens ofereixen la seva visió de Joan Brossa a través de 10 preguntes de resposta breu que els hem fet arribar.
L’any 1971 Jordi Coca va publicar un llibre entrevista, Joan Brossa o el pedestal són les sabates, que aquest 2019 es reedita i aquí en podreu trobar, com a primícia, el pròleg.
Els vincles amb la tradició clàssica, malgrat el trencament amb els cànons establerts que ens presenta Brossa, també hi són. Un dels casos és el capgirament dels termes i els laberints.
Una lectura personal i actual de l’obra que Joan Brossa va fer el 1994 amb motiu de la celebració de la 43a edició de la Fira del Llibre d’Ocasió Antic i Modern: Llibres/Lliures.
Què pot oferir-nos una monja que ens trobem al mig de la calçada caminant decididament, si sabem que està contagiada pel llegat de Joan Brossa? Les sorpreses aniran apareixent a cada pas i ens captivaran per la seva màgia espectacularitat.
Una recopilació de la poesia visual o objectual que alguns artistes del nostre entorn han volgut oferir-nos com a homenatge al gran mestre Joan Brossa, comissariada pel president de la Secció d’Art del Centre de Lectura: Aureli Ruiz.
Avanç de la programació teatral al Teatre Bartrina dels mesos d’abril, maig i juny del 2019; amb les obres: Una Ilíada, Esmorza amb mi, A.K.A. (Also known as) i Déjà-vu.
Nomen, amb exposició sistemàtica, caracteritza l’evolució literària de Xavier Amorós. Es tracta d’un model de treball útil per a explicar fonamentalment el pas de la poesia a la memòria autobiogràfica que, sota diversos registres, pot arribar a caracteritzar la “generació” que irromp a la primera meitat dels anys quaranta i es projecta als anys cinquanta i seixanta.
Ressenya del llibre d’Eva Serra i Puig, La formació de la Catalunya Moderna (1640-1714), Eumo editorial / IEC, Vic-Barcelona, 2018, 294 p., a càrrec de Xavier Ferrer Trill.
Amb la voluntat declarada de donar espai a una experiència associativa com el Safareig poètic de Reus, que amb un biaix organitzatiu informal però consolidat en el temps, des del 2015, el Centre de Lectura ha convidat enguany a aquesta entitat a oferir una mostra de les seves activitats periòdiques en forma de lectura de poemes, una anomenada jam que acompanyà musicalment el saxofonista Gerard Marsal.
Nou poetesses i poetes conformaren el nucli de l’acte en llegir alguns poemes propis. A les converses que seguiren a l’acte, es demanà si es podien posar a l’abast alguns d’aquest escrit. Per això publiquem aquest recull amb textos que ens ha aportat el Safareig poètic. Que gaudiu de la seva lectura.
El passat 29 de gener fou inaugurat –a Reus– un petit monument dedicat a Eduard Toda i Güell (1855-1941) i consistent en un bust de bronze, produït a partir d’un original en terracuita de l’escultor tortosí Agustí Querol (realitzat cap al 1885 i conservat al Museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú). En aquest article, Jaume Massó recorda la relació d’amistat de Toda amb el pintor Josep Llovera i Bufill (1846-1896), també fill il·lustre de la ciutat.
Arran de la recent publicació del llibre de Joan Vernet Borràs, Els debats polítics i socials a la premsa de Reus durant el Sexenni Democràtic (1868-1874), volum número 145 de la sèrie d’Assaig de les Edicions del Centre de Lectura, recuperem un article de Jaume Massó sobre l’agressió física de què fou objecte –l’estiu de 1869–l’escriptor Joaquim M. Bartrina, com a lamentable conseqüència d’una qüestió difosa en la premsa reusenca d’aquella època.
Xavier Ferré ens fa una breu ressenya de la presentació Pompeu Fabra. L’aventura de la llengua que va tenir lloc a la sala Emili Argilaga del Centre de Lectura de Reus el 10 de gener d’aquest any. El relat biogràfic d’aquesta obra permet de conèixer aspectes essencials de la biografia de Pompeu Fabra amb un registre que, fugint de la mitificació acrítica, posa a l’abast del gran públic una manera d’escriure la història que equilibra la visió global amb episodis de microhistòria.
Ressenya, a càrrec de Xavier Ferré, del llibre de Sebastià Benassar: Manuel de Pedrolo, manual de supervivència, Barcelona: Editorial Meteora, 2018, 125 p. Síntesi contextualitzada de la ‘vida literària’ pedroliana que tradueix, alhora, els batecs de la història contemporània del país. Amb voluntat de definir claus de lectura de l’autor de l’Aranyó, Benassar acobla, amb claredat, distints registres narratius de l’autor de la sèrie Temps Obert.
L’arxiver i historiador Josep Maria Grau i Pujol ens fa un breu resum, proporcionant-nos algunes de les dades i estadístiques més rellevants, del seu nou llibre: Migracions d’entrada i sortida a Riudoms (1910-1950), que ha estat recentment editat pel Centre d’Estudis Riudomencs Arnau de Palomar. A més, aquest llibre va guanyar el Premi Arnau de Palomar, el 2015, en la categoria d’investigació i és el núm. 32 dels Quaderns de Divulgació Cultural, de la col·lecció editorial del CERAP.