La biblioteca exposa la col·lecció de pergamins de l’entitat

Pergamins_0001 (2)La biblioteca del Centre de Lectura exposa al públic, fins al 28 de març, la col·lecció de pergamins de l’entitat. És un important fons format per 36 documents, que són força heterogenis tant pel que fa a les dates com pel que fa a la procedència. L’exposició mostra alguns dels pergamins i també tota la col·lecció en format digital.

La cronologia d’aquests documents comprèn des de la segona meitat del segle XIV fins a principis del XVIII. Tenint en compte l’abats geogràfic del fons, cal remarcar que a part de tres butlles que són expedides a Roma (i que fan referència a Madrid i Còrdova), només hi ha 3 documents que hagin estat atorgats fora de Catalunya (un a Daroca, un a Madrid i un tercer del qual en desconeixem la procedència exacta però probablement és de Castella, possiblement de Burgos). La resta de documents són de Catalunya: 17 de Reus, 2 del Baix Camp (l’Aleixar i Prades), 3 de la província de Tarragona (Constantí, la Guàrdia dels Prats i un possiblement de Montblanc) i els altres de Barcelona (2), Canet (2), Monistrol de Montserrat (1), Tàrrega (1) i Vic (1). Pel que fa a la tipologia documental, també és força variada però predominen les vendes i la creació de censals. El censal és la figura jurídica més present si tenim en compte que a part de les creacions, hi ha també vendes de censals ja constituïts, encarregaments i àpoques (document públic o privat en què el creditor declara haver rebut del deutor la quantitat deguda) de redempció d’aquests.

Aquesta col·lecció es pot consultar a la Memòria Digital de Catalunya, juntament amb la col·lecció de 22 incunables a text complet i els llibres japonesos procedents del Fons Ribes Daura, publicats a finals del s. XIX i principis del s. XX, també a text complet.

Actualment, a més d’aquestes tres col·leccions, també es pot consultar per Internet, a text complet, totes les èpoques de la Revista del Centre de Lectura per mitjà del repositori RACO  i la Biblioteca Digital, que inclou el fons sonor de Ràdio Reus, cartells, el fons sonor del Centre de Lectura, una part de la col·lecció de goigs del fons Enric Prats, el fons fotogràfic del Centre de Lectura i el fons d’art de l’entitat.

Pergamins_0003 Pergamins_0019 Pergamins_0047

 

 

 

Últimes notícies

Projecció del documental Avi, et traure d’aquí
19/07/2018

Dijous 26 de juliol, a les 19.00 h, a la sala Emili Argilaga, projecció del documental Avi, et trauré d’aquí (2013, Montse Armengou i Ricard Belis, TV3, 75 minuts). L’acte …llegir més

Els arquitectes modernistes del Camp de Tarragona: Domènec Sugrañes i Gras
04/07/2018

Dilluns 9 de juliol, a les 19.00 h, a la sala Emili Argilaga, el cicle «Els arquitectes modernistes del Camp de Tarragona» proposa la conferència «Domènec Sugrañes i Gras (Reus, …llegir més

Curs d’inici a la navegació amb veler
28/06/2018

El Centre de Lectura organitza un curs d’inici a la navegació amb veler, que impartirà Lluís Serna, capità de iot i soci del Centre de Lectura. El preu del curs …llegir més