Com cada any, a principis de maig, el Teatre Bartrina es converteix en un jardí de roses magnífic, gràcies al treball constant i pacient dels roseristes fidels al nostre certamen. Per això, voldria reconèixer l’esforç i el compromís dels cultivadors amateurs ja que, sense ells, no seria possible continuar amb la tradició de l’Exposició Nacional de Roses, que és la degana de totes les que se celebren al nostre país.
A banda del merescut reconeixement als participants, cal agrair la col·laboració de molta altra gent, empreses i particulars, que ens aporten els trofeus per als guanyadors, o bé que ajuden econòmicament al bon resultat de cada edició.
Un altre capítol d’agraïments és per a les institucions, en primer lloc a l’Ajuntament de Reus, perquè amb el seu suport econòmic i logístic, edició rere edició, ens permet tirar endavant aquesta festa anyal. L’Exposició de Roses és una marca de ciutat que cal reivindicar i que atreu visitants de fora vila. Altrament, la rosa uneix la nostra entitat i la ciutat, ja que n’és l’emblema conjunt, de Reus i del Centre de Lectura.
Com és tradició, en cada certamen encomanem a un soci distingit que, en l’acte inaugural, en faci la glosa; així, enguany anirà a càrrec del Molt Honorable Sr. Ernest Benach i Pascual.
Us hi esperem!
Lluís Miquel Pérez i Segura
President del Centre de Lectura de Reus
El Centre de Lectura de Reus organitza el 76è Concurs Exposició Nacional de Roses amb l’objectiu de promoure els valors, artístics i culturals d’aquest símbol floral de la ciutat de Reus. El concurs tindrà lloc al Teatre Bartrina del Centre de Lectura de Reus els dies 6, 7 i 8 de maig de 2023.
1- Modalitats
El Concurs Exposició Nacional de Roses està reservat exclusivament als cultivadors amateurs que podran participar en les modalitats següents:
Rosa estàndard
Reservat a aquells que presentin un lot de roses escollides, necessàriament amb un mínim de 15 varietats i un màxim de 30. Cada gerro haurà de contenir 3 roses de la mateixa varietat.
Poliandres i miniatures
Reservat als cultivadors amateurs que presentin un lot de poliandres o de miniatures, o bé d’ambdues classes per separat, amb un mínim de 15 varietats per lot.
2- Premis especials
Podran participar en els premis especials els cultivadors amateurs que a la vegada participin a les modalitats de rosa estàndard, poliandres o miniatures. En el lloc indicat pels organitzadors, els cultivadors presentaran cada u una rosa que segons el seu parer, sigui la millor. El jurat qualificador concedirà el premi a la rosa més bonica o més perfumada, segons la categoria. L’exemplar ha d’ésser proporcionat i amb una longitud màxima de 60 cm.
Millor exemplar. Premi Joaquima Gallisà de Rueda in memoriam
Premi especial a la rosa més perfumada
Premi especial rosa «Centre de Lectura»
Premi especial rosa «Centre de Lectura 1859»
Premi especial rosa «Ciutat de Reus»
Premi especial rosa «Pau Casals»
Premi especial rosa «Albert Via»
Premi especial rosa «Gaudí»
Premi especial millors roses «Col·lecció Pere Dot»
Aquest premi s’atorgarà entre els millors exemplars de totes les varietats creades pel roserista Pere Dot. Aquests exemplars aniran destacats amb una etiqueta que facilitarà l’organització i formaran part dels estands de rosa estàndard, poliandres o miniatures.
3- Condicions generals
Qualificació i trofeus
Els trofeus que es rebin seran concedits als concursants o expositors que, segons el parer del jurat, siguin mereixedors de distinció. Per a la qualificació es tindrà en compte els aspectes següents: nombre adequat de varietats, nombre adequat de roses, exposició de les flors, escala, regularitat, simetria, color, harmonia, estat de conservació, grau d’obertura de la flor i nomenclatura de les roses.
Instal·lacions
Les instal·lacions seran preparades pel Centre de Lectura el qual cedirà els estands a punt perquè siguin col·locats els gerros.
Estands
Els gerros estaran a disposició dels concursants i cada gerro haurà de contenir només tres roses de la mateixa varietat. Restarà puntuació el fet d’haver-hi varietats mal classificades o sense nom. Per poder concursar, els expositors hauran de presentar únicament roses cultivades per ells mateixos, degudament catalogades, i s’haurà de donar per acabada la instal·lació abans de les 2h de la matinada. Darrere del número de l’estand col·locaran un sobre amb una targeta on hi haurà escrit el nom de concursant. Les roses quedaran en propietat del Centre de Lectura.
Els qui vulguin optar als premis especials hauran de situar en un lloc destacat, indicat per l’organització, la rosa que hi aspiri, hauran de posar el nom d’una manera ben visible i hauran de comunicar-ho verbalment i amb anticipació als organitzadors del certamen. Cada gerro haurà de contenir una rosa. Pel que fa al Premi especial millors roses «Col·lecció Pere Dot», aquestes roses hauran d’anar destacades dins del mateix estand amb unes targetes que facilitarà l’organització.
Inscripció
La inscripció s’obrirà el dia 24 d’abril i podrà fer-se personalment a la secretaria del Centre de Lectura i es tancarà forçosament el dia 4 de maig a les 8 del vespre.
Per necessitats d’organització no podrà ser admesa cap sol·licitud fora del termini establert. Cada concursant rebrà un permís d’entrada nominatiu i intransferible.
Jurat
Thierry Bossoreille
Director de compres de vegetals de Jardiland
Francesc Xavier Lladó Miras
Cap de jardineria de l’Ajuntament de Reus
Josep M. Virgili Puy
Tècnic en disseny i construcció de jardins
Ricard Olmos Simón
Tècnic en construcció de jardins de l’empresa Agronova
Vocal de l’Associació de Floristes de les Comarques de Tarragona
Fina Rius Fonts
Roserista
Carme Just Masdeu
Secretària
El 37è Concurs de Composicions Florals de Roses, que organitza el Centre de Lectura per promoure l’art de l’ornamentació floral basat en les roses i divulgar-ne els aspectes ecològics i culturals, se celebrarà al Teatre Bartrina del Centre de Lectura de Reus els dies 6, 7 i 8 de maig de 2023.
La inscripció s’obrirà el dia 24 d’abril i podrà fer-se personalment a la secretaria del Centre de Lectura i es tancarà forçosament el dia 4 de maig a les 8 del vespre.
Per necessitats d’organització no podrà ser admesa cap sol·licitud fora del termini establert. Cada concursant rebrà un permís d’entrada nominatiu i intransferible.
Les instal·lacions seran preparades pel Centre de Lectura de Reus el qual cedirà els estands a punt perquè siguin col·locats els gerros. Per aquest motiu, l’expositor o concursant abonarà la quantitat de 2,00 € en formalitzar la inscripció.
Bases
1a) Podran participar-hi els afeccionats i cultivadors amateurs, i també totes les persones que siguin afeccionades a les roses, o bé que cultivin rosers.
2a) L’element principal de les composicions florals haurà d’ésser la rosa, encara que s’hi podran incloure altres elements.
3a) Les composicions hauran d’ésser presentades abans de les 2h de la matinada del dia de l’exposició. Cada composició s’haurà de presentar amb un sobre adjunt, que contindrà, a l’exterior, el lema, i, a l’interior, el nom del participant.
4a) Els estris que s’utilitzin per a la confecció de les composicions seran retornats als interessats quan hagi finalitzat el concurs. El Centre de Lectura no es responsabilitzarà del material malmès o extraviat exposat al concurs. Per aquest motiu es recomana que els concursant utilitzin estris de poc valor, tant material com sentimental, ja que l’organització no en pot garantir la seguretat.
5a) Cada participant podrà presentar un màxim de 2 composicions.
6a) Hi haurà un jurat especialitzat en art floral que valorarà els aspectes següents de les composicions : bases, materials per a la decoració (vegetals o no vegetals), forma, caràcter de la composició, relació dels materials, tècnica i disseny.
7a) Les roses han de ser cultivades de manera amateur, en cap cas s’acceptaran roses comercialitzades.
8a) El veredicte del jurat serà inapel·lable.
Jurat
Anna Arbós Lavila
Tècnica especialista en jardineria
Isabel Flores Llurba
Tècnica en horticultura ornamental
Francina Gomà Coll
Especialista en art floral
Roser Obach Planas
Especialista en art floral
Albert Ratés Sabaté
Professor de l’Institut d’Horticultura i Jardineria de Reus
Montserrat Amigó Pla
Secretària
El Centre de Lectura de Reus convoca el I Concurs Popular de Roses amb motiu de la celebració del 76è Concurs Exposició Nacional de Roses. L’objectiu del concurs és animar la participació de concursants nous, que no han pres part en altres edicions del certamen. Aquesta nova modalitat s’afegeix a les altres dues que, fins ara, han definit el certamen roserista: el Concurs Exposició Nacional de Roses i el Concurs de Composicions Florals.
El I Concurs Popular de Roses està adreçat a aquelles persones que cultivin roses de la varietat estàndard. Cada participant en podrà presentar un mínim de cinc varietats i un màxim de catorze. Cada gerro es compondrà de dues roses. En ser la primera edició del concurs, es reservarà espai per a sis concursants, segons l’ordre d’inscripció.
Les persones interessades a participar-hi s’han d’inscriure del 24 d’abril al 4 de maig a la secretaria del Centre de Lectura. La inscripció és gratuïta. L’organització facilitarà als participants els gerros i els estands on podran exhibir les flors. El 76è Concurs Exposició Nacional de Roses se celebrarà els dies 6, 7 i 8 de maig.
El Centre de Lectura de Reus convoca el concurs fotogràfic #rosesCLR2023 amb motiu de la celebració del 76è Concurs Exposició Nacional de Roses. L’objectiu del concurs és premiar la millor fotografia sobre roses que es pengi a l’Instagram del Centre de Lectura.
Bases:
Per participar en el concurs cal tenir un compte a Instagram amb un perfil públic i respectar les condicions d’ús d’aquesta xarxa social (http://instagram.com/legal/terms/).
Les fotografies han de ser inèdites i de creació pròpia. S’acceptaran retocs fotogràfics (filtres d’Instagram) però no fotomuntatges. L’organització comprovarà el compliment d’aquest punt i desqualificarà les fotografies que no s’hi ajustin.
Les fotografies s’hauran de penjar entre el 15 i el 30 d’abril amb la següent informació:
1. Títol de la fotografia
2. Menció al compte d’Instagram @centredelectura
3. Hashtag obligatori: #rosesCLR2023
No hi ha límit en el nombre de fotografies que es poden penjar.
Un jurat nomenat per l’organització decidirà la imatge guanyadora del concurs. El premi es lliurarà durant la inauguració del 76è Concurs Exposició Nacional de Roses, que tindrà lloc dissabte 6 de maig, a les 12.30, al Teatre Bartrina de Reus.
Els participants cedeixen expressament al Centre de Lectura, amb caràcter d’exclusiva i sense limitació temporal, els drets d’explotació de la propietat intel·lectual de les propostes que s’hagin presentat al concurs, de conformitat amb la Llei de propietat intel·lectual vigent, inclosa la seva explotació a la xarxa d’Internet, així com els drets de propietat industrial que es puguin derivar d’aquesta explotació amb finalitats promocionals, comercials i o publicitàries. Aquests drets inclouen, en particular, el dret de reproducció total o parcial, permanent o provisional, per qualsevol mitjà i en qualsevol forma; el dret de distribució; el dret de transformació, inclosa l’adaptació o qualsevol altra modificació, i el dret de comunicació pública en tot tipus de formats i suports presents i futurs, tant gràfics com audiovisuals i multimèdia, pel mitjà i el canal que es considerin més convenients, incloses les plataformes en línia, webs corporatius i entorns 2.0.
La participació en el concurs suposa l’acceptació íntegra de totes les bases.
Dissabte 6 de maig
A les 12.30 al Teatre Bartrina:
• Glossa a càrrec d’Ernest Benach Pascual, expresident del Parlament de Catalunya.
• Veredicte del jurat i repartiment de premis.
• Cloenda a càrrec de l’Orfeó Reusenc.
• Visita a l’exposició de roses i de fotografies.
De 17.00 a 21.30:
• Exposició oberta al públic.
De 18.00 a 20.00:
• Actuacions de dansa a l’escenari del Teatre Bartrina amb motiu del 75è aniversari de l’Escola de Dansa del Centre de Lectura.
A les 18.00 a la Sala Ramon Amigó:
• Demostració d’ikebaneas, art japonès d’arranjaments florals, a càrrec de Marta Ferré. Entrada lliure.
Diumenge 7 de maig
D’11.00 a 13.30 i de 17.00 a 21.30:
• Exposició oberta al públic.
De 18.00 a 20.00:
• Actuacions de dansa a l’escenari del Teatre Bartrina amb motiu del 75è aniversari de l’Escola de Dansa del Centre de Lectura.
A les 18.00 a la sala Emili Argilaga:
• Projecció del documental El color de la Mediterrània, una producció dels Amics de la Rosa de Sant Feliu de Llobregat. Entrada lliure.
Dilluns 8 de maig
D’10.00 a 13.30 i de 16.00 a 21.00:
• Exposició oberta al públic.
A les 18.00 a la sala Ramon Amigó:
• Demostració pràctica «Noves tendències dins la floristeria sostenible», a càrrec de Núria Robert. Entrada lliure.
1949: Maria Capdevila Garcia
1950: M. Dolors Alsina
1951: Maria Capdevila García
1952: Joaquima Gallisà
1953: Josep Jové Escoda
1954: Josep Ardèvol
1955: Maria Capdevila Garcia
1956: Josepa Espinós
1957: Maria Cort
1958: Josepa Ardèvol
1959-1960: Maria Cort
1961: Josepa Espinós
1962: Josefina Fonts Solé
1963: M. Nolla
1964-1965 -1966: Josefina Fonts Solé
1967: Maria Capdevila García
1968: Josepa Ardèvol
1969: Anna Gil Vidal
1970: Maria Ribas Llecha
1971-1972-1973-1974-1975: Germans Gaudí
1976: M. Teresa Ramonet
1977-1978: Anna Gil Vidal
1980-1981: Anna Gil Vidal
1982: Germans Dolcet
1983: Maria Ribas Llecha
1984: Elena Rigual Sabaté
1985-1986-1987-1988-1989: Anna Gil Vidal
1990: Germans Dolcet
1991: Anna Gil Vidal
1992-1993-1994: M. Carme Pujades
1995: Germans Dolcet
1996: M. Carme Pujades
1997: Fina Rius Fonts
1998: Berta Nualart Coll
1999-2000: Fina Rius Font
2001: Berta Nualart Coll
2002-2003: Fina Rius Font
2004-2005-2006- 2007: Germans Ballester-Valveny
2008: Ramon Fonts Capdevila
2009-2011-2012-2013: Germans Ballester-Valveny
2014: Germans Fonts
2015: Núria Neus Valveny
2016: Germans Ballester-Valveny
2017: Fina Rius
2018-2019: Germans Ballester-Valveny
Concurs virtual 2021: Laura Brull, M. Dolors Elias, Araceli Mestre, Manel Mora, Marina Hortoneda i Cristina Roigé.
2022: Manel Mora