75è Concurs Exposició Nacional de Roses del Centre de Lectura

Presentació

Després dels dos anys viscuts en una pandèmia mundial que ens ha impedit desenvolupar les nostres activitats tradicionals, ens trobem davant de la 75a edició del Concurs Exposició Nacional de Roses, el certamen degà del país i un esdeveniment important a Reus, perquè ens identifica com a reusencs i com a socis del Centre de Lectura.

És per això que ens fa una il·lusió especial poder tornar a veure el Teatre Bartrina transformat en un magnífic roserar. Gaudir de la combinació entre els colors que irradien i la fragància que desprenen les roses, sorprèn a qui no n’ha gaudit mai. És un espectacle d’aquells que no s’oblida fàcilment.

Cal destacar l’esforç i la perseverança dels cultivadors amateurs, que, sense cap interès econòmic, han persistit en el conreu dels rosers i que ens permeten poder gaudir, alhora que conservar la tradició d’aquesta magnífica exposició.

Aquesta celebració no seria possible sense les complicitats de l’Ajuntament de Reus, que hi dona suport logístic i en fa promoció; de la Diputació de Tarragona i de moltes empreses i particulars reusencs, que cada any hi col·laboren, ja sigui aportant un trofeu o ajudant econòmicament.

El Concurs de Roses és una marca de ciutat que cal reivindicar i que pot atreure visitants de fora vila. Entre tots l’hem de projectar més enllà del nostre àmbit local per tal que arribi a molta gent que, si el coneixen, se’n faran visitants cada any, i esdevindrà un referent de ciutat.

L’edició d’enguany inclou activitats complementàries com les demostracions d’art floral, la projecció de la pel·lícula Entre rosas de Pierre Pinaud, el concurs de fotografia #rosesCLR2022 i el segell commemoratiu de l’edició. La glosa anirà a càrrec de la senyora Anna Civit, benefactora del Centre de Lectura en general i de l’Exposició de Roses en particular.

Lluís Miquel Pérez i Segura
President

LXXV Concurs Exposició Nacional de Roses

El Centre de Lectura de Reus organitza el LXXV Concurs Exposició Nacional de Roses amb l’objectiu de promoure els valors, artístics i culturals d’aquest símbol floral de la ciutat de Reus que és la rosa. El concurs tindrà lloc al Teatre Bartrina del Centre de Lectura de Reus els dies 7, 8 i 9 de maig de 2022.

1- Modalitats

El Concurs Exposició Nacional de Roses està reservat exclusivament als cultivadors amateurs que podran participar en les modalitats següents:

Rosa estàndard

Reservat a aquells que presentin un lot de roses escollides, necessàriament amb un mínim de 15 varietats i un màxim de 30. Cada gerro haurà de contenir 3 roses de la mateixa varietat.

Poliandres i miniatures

Reservat als cultivadors amateurs que presentin un lot de poliandres o de miniatures, o bé d’ambdues classes per separat, amb un mínim de 15 varietats per lot.

2- Premis especials

Podran participar en els premis especials els cultivadors amateurs que a la vegada participin a les modalitats de rosa estàndard, poliandres o miniatures. En el lloc indicat pels organitzadors, els cultivadors presentaran cada u una rosa que segons el seu parer, sigui la millor. El jurat qualificador concedirà el premi a la rosa més bonica o més perfumada, segons la categoria. L’exemplar ha d’ésser proporcionat i amb una longitud màxima de 60 cm.

Millor exemplar. Premi Joaquima Gallisà de Rueda in memoriam 

Premi especial a la rosa més perfumada

Premi especial rosa «Centre de Lectura»

Premi especial rosa «Centre de Lectura 1859»

Premi especial rosa «Ciutat de Reus»

Premi especial rosa «Pau Casals»

Premi especial rosa «Albert Via»

Premi especial rosa «Gaudí»

Premi especial millors roses «Col·lecció Pere Dot»
Aquest premi s’atorgarà entre els millors exemplars de totes les varietats creades pel roserista Pere Dot. Aquests exemplars aniran destacats amb una etiqueta que facilitarà l’organització i formaran part dels estands de rosa estàndard, poliandres o miniatures.

3- Condicions generals

Qualificació i trofeus

Els trofeus que es rebin seran concedits als concursants o expositors que, segons el parer del jurat, siguin mereixedors de distinció. Per a la qualificació es tindrà en compte els aspectes següents: nombre adequat de varietats, nombre adequat de roses, exposició de les flors, escala, regularitat, simetria, color, harmonia, estat de conservació, grau d’obertura de la flor i nomenclatura de les roses.

Instal·lacions

Les instal·lacions seran preparades pel Centre de Lectura el qual cedirà els estands a punt perquè siguin col·locats els gerros.

Estands

Els gerros estaran a disposició dels concursants i cada gerro haurà de contenir només tres roses de la mateixa varietat. Restarà puntuació el fet d’haver-hi varietats mal classificades o sense nom. Per poder concursar, els expositors hauran de presentar únicament roses cultivades per ells mateixos, degudament catalogades, i s’haurà de donar per acabada la instal·lació abans de les 2h de la matinada. Darrere del número de l’estand col·locaran un sobre amb una targeta on hi haurà escrit el nom de concursant. Les roses quedaran en propietat del Centre de Lectura.

Els qui vulguin optar als premis especials hauran de situar en un lloc destacat, indicat per l’organització, la rosa que hi aspiri, hauran de posar el nom d’una manera ben visible i hauran de comunicar-ho verbalment i amb anticipació als organitzadors del certamen. Cada gerro haurà de contenir una rosa. Pel que fa al Premi especial millors roses «Col·lecció Pere Dot», aquestes roses hauran d’anar destacades dins del mateix estand amb unes targetes que facilitarà l’organització.

Inscripció

La inscripció s’obrirà el dia 27 d’abril i podrà fer-se personalment a la secretaria del Centre de Lectura i es tancarà forçosament el dia 5 de maig a les 8 del vespre.

Per necessitats d’organització no podrà ser admesa cap sol·licitud fora del termini establert. Cada concursant rebrà un permís d’entrada nominatiu i intransferible.

Jurat

Thierry Bossoreille
Director de compres de vegetals de Jardiland

Arnau Garcia Ferrer
Vivers Francisco Ferrer

Francesc Xavier Lladó Miras
Cap de jardineria de l’Ajuntament de Reus

Rossend Mateu Rovira
Perfumista

Josep M. Virgili Puy
Tècnic en disseny i construcció de jardins

Ricard Olmos Simón
Tècnic en construcció de jardins de l’empresa Agronova i vocal de l’Associació de Floristes de les Comarques de Tarragona

Fina Rius Fonts
Roserista

Carme Just Masdeu
Secretària

XXXVI Concurs de composicions florals de roses

El 36è Concurs de Composicions Florals de Roses, que organitza el Centre de Lectura per promoure l’art de l’ornamentació floral basat en les roses i divulgar-ne els aspectes ecològics i culturals, se celebrarà al Teatre Bartrina del Centre de Lectura de Reus els dies 7,8 i 9 de maig de 2022.

La inscripció s’obrirà el dia 27 d’abril i podrà fer-se personalment a la secretaria del Centre de Lectura i es tancarà forçosament el dia 5 de maig a les 8 del vespre.

Per necessitats d’organització no podrà ser admesa cap sol·licitud fora del termini establert. Cada concursant rebrà un permís d’entrada nominatiu i intransferible.

Les instal·lacions seran preparades pel Centre de Lectura de Reus el qual cedirà els estands a punt perquè siguin col·locats els gerros. Per aquest motiu, l’expositor o concursant abonarà la quantitat de 2,00 € en formalitzar la inscripció.

Bases

1a) Podran participar-hi els afeccionats i cultivadors amateurs, i també totes les persones que siguin afeccionades a les roses, o bé que cultivin rosers.

2a) L’element principal de les composicions florals haurà d’ésser la rosa, encara que s’hi podran incloure altres elements.

3a) Les composicions hauran d’ésser presentades abans de les 2h de la matinada del dia de l’exposició. Cada composició s’haurà de presentar amb un sobre adjunt, que contindrà, a l’exterior, el lema, i, a l’interior, el nom del participant.

4a) Els estris que s’utilitzin per a la confecció de les composicions seran retornats als interessats quan hagi finalitzat el concurs. El Centre de Lectura no es responsabilitzarà del material malmès o extraviat exposat al concurs. Per aquest motiu es recomana que els concursant utilitzin estris de poc valor, tant material com sentimental, ja que l’organització no en pot garantir la seguretat.

5a) Cada participant podrà presentar un màxim de 2 composicions.

6a) Hi haurà un jurat especialitzat en art floral que valorarà els aspectes següents de les composicions : bases, materials per a la decoració (vegetals o no vegetals), forma, caràcter de la composició, relació dels materials, tècnica i disseny.

7a) Les roses han de ser cultivades de manera amateur, en cap cas s’acceptaran roses comercialitzades.

8a) El veredicte del jurat serà inapel·lable.

Jurat

Anna Arbós Lavila
Tècnica especialista en jardineria

Isabel Flores Llurba
Tècnica en horticultura ornamental

Francina Gomà Coll
Especialista en art floral

Roser Obach Planas
Especialista en art floral

Albert Ratés Sabaté
Professor de l’Institut d’Horticultura i Jardineria de Reus

Montserrat Amigó Pla
Secretària

Programa d’actes

Dissabte 7 de maig

De 10.00 a 13.00 al vestíbul del Centre de Lectura:
• Estafeta de correus amb matasegell commemoratiu del 75è Concurs Exposició de Roses. Amb la col·laboració del Grup Filatèlic i Col·leccionisme de Reus.

A les 12.30 al Teatre Bartrina:
• Glossa a càrrec d’Anna Civit.
• Veredicte del jurat i repartiment de premis.
• Cloenda a càrrec de la coral Canta amb el Cor del Centre de Normalització Lingüística de Reus.
• Visita a l’exposició de roses i de fotografies.

De 17.00 a 22.00:
• Es podran visitar les exposicions de roses i de fotografies.

A les 18.00 a la Sala Ramon Amigó:
• Demostració d’ikebaneas, art japonès d’arranjaments florals, a càrrec de Marta Ferré. Entrada lliure.

Diumenge 8 de maig

D’11.00 a 13.30 i de 17.00 a 22.00:
• Es podran visitar les exposicions de roses i de fotografies.

A les 18.00 a la sala Emili Argilaga:
• Projecció de la pel·lícula Entre rosas, de Pierre Pinaud. França, 2020. 95 min. Entrada lliure.

Dilluns 9 de maig

D’10.00 a 13.30 i de 16.00 a 21.00:
• Es podran visitar les exposicions de roses i de fotografies.

A les 18.00 a la sala Ramon Amigó
• Demostració pràctica «Noves tendències dins la floristeria sostenible», a càrrec de Núria Robert i de Marina Roselló. Entrada lliure.

Instal·lació floral a la façana del Centre de Lectura, a càrrec de Carme Miró i de Verds Jardins. Aquesta instal·lació es realitzarà amb la col·laboració de Reus Promoció. La decoració del vestíbul del Centre de Lectura la realitzaran les Brigades de Jardineria de l’Ajuntament de Reus.

Concurs de fotografia #rosesCLR2022 a Instagram

El Centre de Lectura de Reus convoca el concurs fotogràfic #rosesCLR2022 amb motiu de la celebració del LXXV Concurs Exposició Nacional de Roses. L’objectiu del concurs és premiar la millor fotografia sobre roses que es pengi a l’Instagram del Centre de Lectura.

Per participar en el concurs cal tenir un compte a Instagram amb un perfil públic i respectar les condicions d’ús d’aquesta xarxa social (http://instagram.com/legal/terms/).

Les fotografies han de ser inèdites i de creació pròpia. S’acceptaran retocs fotogràfics (filtres d’Instagram) però no fotomuntatges. L’organització comprovarà el compliment d’aquest punt i desqualificarà les fotografies que no s’hi ajustin.

Les fotografies s’hauran de penjar entre el 15 i el 30 d’abril amb la següent informació:
1. Títol de la fotografia
2. Menció al compte d’Instagram @centredelectura
3. Hashtag obligatori: #rosesCLR2022

No hi ha límit en el nombre de fotografies que es poden penjar.

Un jurat nomenat per l’organització decidirà la imatge guanyadora del concurs. El premi es lliurarà durant la inauguració del LXXV Concurs Exposició Nacional de Roses, que tindrà lloc dissabte 7 de maig, a les 12.30, al Teatre Bartrina de Reus.

Exposició fotogràfica «Bellesa i espines»

Exposició de fotografies de Josep M. Toset i Francesc Amorós al vestíbul del Teatre Bartrina. És podrà visitar els dies 7, 8 i 9 de maig en l’horari de l’exposició de roses.

Guanyadors dels certàmens anteriors

1950: M. Dolors Alsina
1954, 1958 i 1968: Josepa Ardèvol
1949, 1951, 1955 i 1967: Maria Capdevila García
1957, 1959 i 1960: Maria Cort
1956 i 1961: Josepa Espinós
1962, 1964, 1965 i 1966: Josefina Fonts Solé
1952: Joaquima Gallisà
1982, 1990 i 1995: Germans Dolcet
1971, 1972, 1973, 1974 i 1975: Germans Gaudí
1969, 1977, 1978, 1980, 1981, 1985, 1986, 1987, 1988, 1989 i 1991: Anna Gil Vidal
1953: Josep Jové Escoda
1963: M. Nolla
1998 i 2001: Berta Nualart Coll
1992, 1993, 1994 i 1996: M. Carme Pujades
1976: M. Teresa Ramonet
1970 i 1983: Maria Ribas Llecha
1984: Elena Rigual Sabaté
1997, 1999, 2000, 2002 i 2003: Fina Rius Fonts
2004, 2005, 2006, 2007, 2009, 2011, 2012, 2013, 2016, 2018 i 2019: Germans Ballester-Valveny
2008: Ramon Fonts Capdevila
2014: Germans Fonts
2015: Núria Neus Valveny
2017: Fina Rius
Concurs virtual 2020
Concurs virtual 2021: Laura Brull, M. Dolors Elias, Araceli Mestre, Manel Mora, Marina Hortoneda i Cristina Roigé.

Cartells anteriors