Què és el Centre?

foto-centreEl Centre de Lectura és una institució cultural de referència del país. De fet es tracta d’uns dels primers ateneus de Catalunya, fundat l’any 1859 amb la voluntat d’alfabetitzar i ensenyar a llegir a la població obrera i a les capes més desfavorides de la societat.

En el decurs dels 154 anys d’història el Centre ha anat conformant un projecte molt ample: disposant d’una de les principals biblioteques patrimonials de Catalunya (conjuntament amb la Biblioteca de Catalunya, la Biblioteca Arús, la Biblioteca del Centre Excursionista de Catalunya, la Biblioteca Museu Victor Balaguer de Vilanova i la Biblioteca de l’Ateneu Barcelonès); d’un fons d’art de primer ordre amb obres destacades del segle XIX i del XX; d’una important oferta docent amb escoles de dansa, teatre, lletres, música, música moderna, idiomes i art que apleguen cada curs entre 700 i 800 alumnes inscrits; d’una programació d’activitats culturals, molt intensa i continuada amb més de cent propostes trimestrals; d’una col·lecció editorial d’assaig i recerca: “Edicions del Centre” amb 125 volums publicats; i d’un Balanç Social que contempla l’accés al Centre de Lectura durant el curs acadèmic d’un promig de 1.300 persones diàries.

El Centre de Lectura de Reus és una entitat destacada en el panorama cultural del país a la qual els millors intel·lectuals hi han donat suport, declarada d’utilitat pública treballa en la promoció i difusió de la cultura en totes les seves manifestacions. Premi d’Honor Lluís Carulla (1982) i Creu de Sant Jordi (1983).