Localitzat al Centre de Lectura l’Himne a Reus de Joan Goula

himneL’equip tècnic de la biblioteca del Centre de Lectura ha localitzat, entre el fons pendents d’inventariar, la versió original de la partitura anomenada Himne a Reus, amb música de Joan Goula  i lletra d’Eugeni Mata. L’obra, dedicada a la Secció Coral del Centre de Lectura, fou estrenada  el 1893 al Teatre Fortuny amb motiu de la col·locació de l’estàtua del general Prim. Fins ara, la versió més antiga coneguda de la partitura era l’arranjament per a veus mixtes realitzat per Estanislau Mateu i Valls el 1924 i dipositat a l’arxiu musical de l’Orfeó Reusenc.

Joan Goula i Soley (Sant Feliu de Guíxols, 1843 – Buenos Aires , 1917) va ser un reconegut compositor i director d’orquestra català. Fortament compromès en la introducció del drama wagnerià a l’Estat espanyol, Goula fou també un actiu difusor del moviment coral de Clavé, al qual contribuí mitjançant la creació de repertori i amb la  fundació de nous conjunts corals. Entre altres càrrecs de responsabilitat, Joan Goula exercí el de director musical del Teatro Real de Madrid i de l’Òpera de Sant Petersburg.

La secció coral del Centre de Lectura neix el 1860 i és el primer cor claverià de la demarcació. Al llarg de la seva història, se l’anomena indistintament com a Secció Coral del Centre de Lectura, Societat Coral del Centre de Lectura i Orfeó Reusenc del Centre de Lectura. L’agrupació s’escindeix del Centre el 1909 —encara com a cor masculí— i s’estableix com a entitat independent el 1917,  convertit en cor mixt i sota el nom d’Orfeó Reusenc.

L’Himne a Reus de Goula va ser part del repertori habitual dels cors claverians arreu del territori català entre el final del segle XIX i el principi del XX. A més de l’Himne de Goula, els treballs de catalogació han permès recuperar diverses partitures associades amb el moviment de cors de Clavé, així com una petita col·lecció d’himnes dedicats a la ciutat de Reus i encara pendents d’atribuir.

himnehimne1

 

Últimes notícies

Festival Daurada Escena: descomptes per als socis
25/05/2018

El Festival Líric Internacional Daurada Escena 2018 ofereix un descompte del 10 per cent en el preu de les entrades als socis del Centre de Lectura. El descompte serà del …llegir més

Presentació de Memòries de l’exili mexicà (1943-1956) d’Artur Bladé i Desumvila
25/05/2018

Dimarts 29 de maig, a les 19.00 h, a la sala Emili Argilaga, presentació del llibre Memòries de l’exili mexicà (1943-1956). Cicle de l’exili IV, d’Artur Bladé i Desumvila (Cossetània …llegir més

Projecció de Milou en mai de Louis Malle amb motiu dels 50 anys del Maig del 68
25/05/2018

Dilluns 28 de maig, a les 19.30 h, a la sala Emili Argilaga, projecció de la pel·lícula Milou en mai (Milou en mayo), pel·lícula dirigida per Louis Malle el 1990. …llegir més