Projecció del documental Avi, et traure d’aquí

Dijous 26 de juliol, a les 19.00 h, a la sala Emili Argilaga, pavi armengou pinyolrojecció del documental Avi, et trauré d’aquí (2013, Montse Armengou i Ricard Belis, TV3, 75 minuts). L’acte el presentarà Joaquim Besora, president de la Secció de Ciències Socials, Polítiques i Econòmiques, i comptarà amb la participació de Robert Casas Roigé, professor de estudis ibèrics a Hood College (Maryland, EUA), que va fer la seva tesi sobre documentals que revelen latències del franquisme en la democràcia actual. Després de la projecció, s’encetarà una taula rodona amb Joan Pinyol, escriptor i protagonista del document

Després de la inauguració del Valle de los Caídos l’any 1958, les autoritats franquistes van emprendre el saqueig indiscriminat de milers de tombes d’arreu de l’Estat espanyol, amb l’objectiu d’omplir d’ossos les criptes del mausoleu del dictador. Aquesta profanació, perpetrada amb nocturnitat i traïdoria, converteix el mausoleu de Franco en la fossa comuna més gran de l’estat. Enmig del debat sobre l’exhumació de Franco i sobre la problemàtica de l’existència d’un monument feixista en l’Europa del segle XXI, cal recordar que el Valle amaga rere els seus murs les restes de desenes de milers de persones pendents d’identificació, exhumació i retorn a les seves famílies.

Les persones que intenten recuperar els cossos dels seus familiars encara a dia d’avui topen amb una fortalesa burocràtica infranquejable. Joan Pinyol, una d’aquestes víctimes de la pervivència de la impunitat franquista, lluita per treure el seu avi del costat de la tomba del botxí per tal d’enterrar-lo amb dignitat. El seu cas va protagonitzar el documental dels periodistes de TV3 Montse Armengou i Ricard Belis Avi, et trauré d’aquí! (2013).

Ho organitzen: Secció de Ciències Socials, Polítiques i Econòmiques i Centre d’Estudis Selvatans.

avi armengou pinyol

Últimes notícies

Estrena del conte Qui hi ha sota el barret? de Lena Paüls i Rosa Virgili
18/10/2018

Dissabte 20 d’octubre, a les 11.30 h, a la biblioteca infantil, estrena del conte Qui hi ha sota el barret?, de Lena Paüls i Rosa Virgili. La presentació del llibre …llegir més

Conferència «So i essència. Natura i música», a càrrec de Josep M. Guix
18/10/2018

Divendres 19 d’octubre, a les 19.30 h, a la sala Emili Argilaga, conferència «So i essència. Natura i música», a càrrec del músic i compositor Josep M. Guix. Josep M. …llegir més

Audiovisual Recull d’excursions dels dissabtes i diumenges del curs 2017-2018
17/10/2018

Dijous 18 d’octubre, a les 19.30 h, a la sala Rosa Magrané, projecció de l’audiovisual Recull d’excursions dels dissabtes i diumenges del curs 2017-2018 de la Secció Excursionista i redifusió …llegir més