Benvinguda

El foment de la cultura

No és balder recordar que els dos primers apartats de l’article 1 dels actuals Estatuts del Centre de Lectura de Reus indiquen clarament que «és una societat privada, amb vocació de servei públic que, des de la seva fundació l’any 1859, té com a finalitat el foment de la cultura en totes les seves manifestacions» i que «conscients els seus socis que l’única manera lògica, natural i, per tant, exclusiva de servir la cultura universal a Catalunya és servir la cultura catalana, dedicaran tots els seus esforços a aquesta finalitat». A més, s’hi remarca que el Centre «és una entitat exempta de tot esperit de lucre, apartidista, laica i tolerant amb totes les idees democràtiques i que no permet cap tipus de discriminació per raó de sexe, ètnia, religió, ideologia o qualsevol altra circumstància».

Ja fa uns quants mesos, els Museus de Reus i el Centre de Lectura van coorganitzar una àmplia exposició sobre la història de la nostra entitat, coordinada per Joan Navais, Marc Ferran i qui ara signa aquestes ratlles. D’un dels textos que van fer part d’aquella mostra n’extrec aquests paràgrafs:

«És inqüestionable que, d’ençà de la seva creació el 1859 i amb alts i baixos, el Centre de Lectura sempre ha demostrat amb fets la seva vocació de servei públic, per a la ciutat, la cultura i el país. En un context de greu crisi econòmica i política global, el 2009 es va celebrar el cent cinquantè aniversari de l’entitat. Així, amb més d’un segle i mig de fer ciutat i cultura a les espatlles, el Centre de Lectura és l’ateneu –en actiu– més antic de Catalunya i amb una de les biblioteques patrimonials més importants i preuades del país. La vitalitat i el potencial de l’entitat són ben visibles en els milers d’actes i activitats que s’han dut a terme en els darrers anys: projeccions de l’incombustible CineClub, cicles commemoratius, jornades, teatre, activitats literàries, escoles, excursions, tallers, conferències, exposicions… I, tot plegat, amb l’ambició de seguir endavant, de millorar l’oferta cultural i docent, d’adaptar-la als reptes del segle xxi i d’engrandir i dignificar la cultura i el coneixement per a tothom.»

I permeteu-me encara que transcrigui els mots finals que l’anterior i admirat president del Centre, Xavier Filella, va publicar al començament del programa d’activitats previstes per a l’hivern i la primavera del 2017, i que no caldria dir que comparteixo –i alhora desitjo– plenament: «La bona inèrcia cultural de l’entitat permet augurar pels següents anys un bon futur, ja a les portes del 160è aniversari pel 2019. L’exposició extraordinària […] ho defineix: Un segle i mig de cultura a Reus i a Catalunya. La cultura que ha generat el Centre de Lectura. Llarga vida al Centre.»

Que així sigui.

Jaume Massó Carballido
President del Centre de Lectura