Jornades «El català: lúdic, als espais literaris i a les xarxes»

El Centre de Lectura de Reus, amb la col·laboració de la Fundació Privada Reddis, organitzen les jornades «El català: lúdic, als espais literaris i a les xarxes», amb la finalitat d’analitzar l’ús del català en les xarxes socials.

La ludolingüística, entesa com a ús lúdic de la llengua, inclou jocs de paraules i curiositats de caràcter lingüístic, com ara la paronomàsia, l’anagrama, el lipograma, etc. A Catalunya hi ha un bon nombre de persones que es dediquen a pensar i promoure entreteniments jugant amb els mots i amb l’estructura de la frase, des dels clàssics mots encreuats, que podem trobar encara a les pàgines d’un diari, fins a propostes –des de les xarxes– que ara mateix són de rigorosa actualitat i acaparen el temps i l’atenció de molta gent.

És evident, doncs, que la ludolingüística ha evolucionat i ha fet el salt de la lletra impresa al món virtual. Això cal valorar-ho des d’una òptica positiva, ja que revifa i augmenta l’interès per conèixer com més paraules millor en la nostra llengua. I també aporta debats com ara: cal ser normativament correcte, en l’ús de la llengua, quan hi juguem? D’aquí, és clar, passem a qüestionar-nos l’ús de la llengua catalana a les xarxes, en les seves múltiples vessants, però incidint sobretot en aquelles que, d’una manera o altra, són utilitzades espontàniament, sense pensar-s’hi gaire.

I és de tot això que vol tractar el Centre de Lectura en les sessions del cicle «El català: lúdic, als espais literaris i a les xarxes», amb el programa següent:

Dilluns 3 d’octubre:
18.30: presentació de les jornades, a càrrec de Carme Buixeda, presidenta de la Fundació Privada Reddis, i Lluís Miquel Pérez, president del Centre de Lectura.
18.40: «L’ús del català en àmbits no formals: un estat de la qüestió i alguns reptes pendents», a càrrec de Marina Massaguer, filòloga i doctoranda a la UOC.
19.30: «La normalitat lingüística: els factors claus», a càrrec de Miquel Àngel Pradilla, catedràtic de la URV.

Dijous 6 d’octubre:
18.30: «La difusió de la literatura juvenil a través de les xarxes», a càrrec de Marta Cava, bibliotecària.
19.30: «L’audiovisual juvenil en català: del parèntesi a la represa», a càrrec de Gerard Furest, filòleg.

Dilluns 10 d’octubre:
18.30: «Passejar-se entre mots», a càrrec de Mireia Munmany, directora de projectes d’Espais Escrits.
19.30: «Empoderament lingüístic. De l’autoestigma a l’autoestima?», a càrrec de Pau Vidal, filòleg, traductor i escriptor.

Dijous 13 d’octubre:
18.30: «Hi ha discriminació lingüística a les xarxes? Les atròfies del català», a càrrec de Filòloga de Guàrdia (Aida Roca).
19.15: «El paradigma del contingut en català a les xarxes», a càrrec de Joan Grivé, creador de continguts digitals.

 

 

Últimes notícies

Conferència «Eduard Fontserè, la meteorologia al servei del país i de la llengua»
30/11/2022

Dimarts 13 de desembre, a les 19.00, a les sales Emili Argilaga i virtual, cicle «100 anys mirant el cel»: conferència «Eduard Fontserè, la meteorologia al servei del país i …llegir més

Cicle «Viatjant amb en Santi Nogués»
30/11/2022

Dimarts 13 de desembre, a les 17.30, a les sales Emili Argilaga i virtual, cicle «Viatjant amb en Santi Nogués»: projecció de l’audiovisual Illes gregues: les Cíclades, estatge dels déus.

Presentació del nou número de la Revista del Centre de Lectura
30/11/2022

Dilluns 12 de desembre, a les 19.00, a les sales Emili Argilaga i virtual, presentació del nou número de la Revista del Centre de Lectura, que inclou un monogràfic dedicat …llegir més