Reus, com és prou sabut i com constaten els diversos inventaris monogràfics publicats, és després de Barcelona, la ciutat catalana que més publicacions periòdiques va publicar al llarg dels segles XIX i XX. Aquesta premsa ofereix un ampli ventall de registres ideològics (catalanistes, republicans, conservadors, obreristes…) i temàtics (culturals, de pensament, esportius, socials, professionals, lúdics…) que proven la rica ebullició ideològica i social de la ciutat i de la seva àrea d'influència. Les publicacions Diario de Reus/Diari de Reus (1844-1939), Las Circunstancias/Les Circumstàncies (1874-1936), Lo Somatent (1886-1903) –el primer diari que es va publicar íntegrament en català fora de Barcelona– i Foment (1906-1936) són algunes de les principals capçaleres, amb una major durada o significació, de la premsa històrica reusenca i també catalana.
Sortosament, de la majoria d'aquests periòdics, se n'han conservat la col·lecció sencera o amb algunes poques llacunes, gràcies als fons complementaris de la Biblioteca Central Xavier Amorós de Reus i el Centre de Lectura. Tanmateix, aquesta riquesa documental contrasta amb l'escassa dedicació que s'ha dedicat al seu estudi i anàlisi. A hores d'ara, ni tan sols es disposa d'un primer catàleg que en permeti el coneixement precís, cosa que en limita el seu exhaustiu aprofitament.
Des del Centre de Lectura i amb l'ajuda de l'Institut Ramon Muntaner, s'ha cregut oportú i necessari engegar un projecte de recerca que té com a principal objectiu la confecció d'un catàleg il·lustrat i ben documentat que reculli i estudïi la premsa de la ciutat de Reus d'ençà del 1813, any de l'aparició del primer periòdic local –el Periódico político y mercantil de la villa de Reus–, fins a la fi de la Guerra Civil i l'ocupació feixista de la ciutat l'any 1939, en total, prop de 235 capçaleres (el còmput és provisional). En el catàleg, cada publicació disposarà d'una fitxa tècnica que indicarà el títol, subtítol, el fundador i director, l'equip de col·laboradors, la impremta i la cronologia, entre altres dades. Així mateix, també es reproduirà la capçalera de la publicació i si es creu útil, alguna portada destacada, com ara la del primer número. Tot plegat oferirà una àmplia visió de la significació i l'evolució de les capçaleres estudiades.
Malauradament, d'alguns periòdics se'n conserven ben pocs exemplars i d'altres ens en falten números. Fins i tot, creiem que el llistat de capçaleres del període estudiat (que poden consultar en aquesta mateixa pàgina) és incomplet, i que hi ha alguns periòdics que no han estat localitzats o identificats. D'altres no es conserva cap exemplar.
Per tot això, fem una crida a particulars i col·leccionistes de Reus i del país a ajudar-nos a localitzar capçaleres no conegudes i exemplars perduts per tal de poder completar l'estudi. En tot moment, farem constar la seva col·laboració en el projecte.
Poden contactar amb nosaltres per mitjà del correu electrònic premsa.historicacentrelectura.cat
Agraïm el seu interès i col·laboració. Moltes gràcies.