Vol. 2016: 9a època, 2n trimestre


A propòsit de la presentació del llibre de Lluís Pasqual De la mano de Federico al Centre de Lectura.

De la mano de Federico. Aquest és un llibre que fa dies que camina. No li hem demanat a Lluís que el vingui a presentar – ho està amb escreix – sinó que ens el vingui a explicar. Com, quan, perquè…? A una servidora se li ha proposat que en faci la introducció i només puc transmetre – segurament amb poca traça –el que el llibre m’ha transmès a mi, el que m’ha dit, el que m’ha descobert.


Ressò de japonisme: Un catàleg dels tresors imperials de Nara

Quan abordem el col·leccionisme d’art japonès a Catalunya des de finals del s. XIX fins les primeres dècades del s. XX, hem de distingir entre la singularitat d’obres de qualitat i les artesanies en sèrie accessibles als comerços locals. Al primer grup hi pertany la col·lecció de 29 llibres i 140 revistes japoneses del Centre de Lectura de Reus, que inclouen els primers textos acadèmics sobre història de l’art japonès, acompanyats de fototípies i gravats de primera qualitat. L’origen d’aquest material són dues editorials toquiotes, The Kokka Publishing Company i Shimbi Shoin, que s’inscriuen en el marc nacionalista japonès de principis del s. XX.


Una carta d’Eduard Toda a Salvador Vilaseca, sobre el Centre de Lectura (1935)

Entre la documentació del metge i prehistoriador reusenc Salvador Vilaseca Anguera (1896-1975), conservada a l’arxiu de l’Institut Municipal de Museus de Reus, és força destacable la corresponent al seu amic i compatrici Eduard Toda i Güell (1855-1941). De la interessant sèrie de cartes (una quarantena llarga) que Eduard Toda adreçà a Salvador Vilaseca entre els anys 1926 i 1941…