Vol. 2015: 9a època, 2n trimestre


L’Antena del Coneixement, el Campus Extens de la URV

L’any 2007 la Universitat Rovira i Virgili, va engegar un nou projecte amb voluntat d’irradiar coneixement al nostre àmbit territorial: el Campus Extens, Antenes del Coneixement.

Com s’explica al web de la URV “el Campus Extens és un projecte estratègic de la tercera missió de la Universitat, la missió territorial, de compromís amb les institucions i els agents motors del desenvolupament del territori, en totes les seves dimensions, des del vessant més sociocultural al més socioeconòmic.


Josep Iglésies, fill espiritual del Centre de Lectura

El geògraf, historiador, biògraf i escriptor Josep Iglésies i Fort va néixer a Reus el 9 de setembre de 1902. Ha estat un dels representants més conspicus del noucentisme reusenc i més d’una vegada va proclamar que se sentia “fill de l’esperit del Centre de Lectura de Reus”. Estudià Dret i direcció d’indústries tèxtils, per a dedicar-se a la fàbrica familiar instal·lada a la Riba (no exercí com a advocat).


Associacionisme: canvi de paradigma

El passat dia 4 de juny es va celebrar el Dia de l’Associacionisme Cultural promogut per la Generalitat de Catalunya. Amb motiu d’aquesta celebració al Centre de Lectura es va fer una jornada de portes obertes, que incloïa una visita guiada per l’entitat, i es va presentar el llibre de Ramon Arnabat i Xavier Ferré editat per la Federació d’Ateneus de Catalunya Ateneus: Cultura i llibertat. Associacionisme a la Catalunya contemporània.


Joan Ventallol i la Pratica mercantiuol

Fa poques setmanes, a mitjan abril, celebràvem al Centre de Lectura les Jornades de Llibre Antic. En la meva intervenció, com historiador, vaig voler destacar la importància que pels investigadors actuals tenen algunes d’aquestes relíquies, com a font de coneixement.


Dos nous socis d’honor del Centre de Lectura: Anton Pàmies i Salvador Juanpere

El divendres 29 de maig tindrà lloc a la sala d’actes del Centre el lliurament dels guardons de Soci d’Honor del Centre a dos destacades personalitats reusenques: l’arquitecte Anton Pàmies Martorell i l’artista reusenc de Vilaplana Salvador Juanpere Huguet. L’acte serà presentat per Jordi Royo i Mercè Costafreda, respectivament i comptarà amb la col·laboració del quartet de cordes Camerata XXI el qual interpretarà el quartet Vistes al mar (1920) d’Eduard Toldrà inspirat en poemes de Joan Maragall.


«Concert per una bandera»

El dissabte 9 de maig, a la pedrera del Camp de Mauthausen, el concertista de guitarra i catedràtic del Conservatori de Perpinyà Francisco Ortiz va oferir novament el «Concert per una bandera». Ara que fa 70 anys de l’alliberament d’aquest camp d’extermini nazi, s’escau significar que les forces aliades entraren en un recinte prèviament deslliurat pels mateixos presos i les rebien amb una pancarta i una bandera.


Plàcid Vidal: catalogador dels llibres de la Biblioteca del Centre de Lectura entre 1921 i 1924

L’escriptor Plàcid Vidal i Rosich (Alcover, 1881 – Barcelona, 1938) s’inicià en el món de la literatura amb el Grup Modernista de Reus (1897-1898), l’ideòleg del qual era el seu germà, Cosme Vidal (Josep Aladern). En aquest període, en què es familiaritza amb l’estètica del modernisme regeneracionista i es vincula amb les idees del catalanisme, Plàcid Vidal publica poemes i textos narratius breus –a la premsa local, sobretot– i el monòleg L’escala del crim (1898).


Ramon Casas al Centre de Lectura

103 anys després Ramon Casas tornarà a la sala Fortuny del Centre de Lectura. Ho farà amb els famosos cartells que tots coneixem i que es podran contemplar en una exposició que tindrà lloc el primer trimestre del curs vinent (2015-2016), a partir del 23 d’octubre i fins al 27 de novembre.


El portador de cocos (1959), de Modest Gené

Pel Nadal del 1980, el Centre de Lectura va acollir l’Exposició Antològica de Modest Gené, una mostra que tornava a reunir –vint anys després– bona part de les obres que el 1961 havien format part de l’Exposició d’Homenatge a Modest Gené, al mateix Centre. Gràcies a l’exposició, l’entitat va rebre en donació de la mà de la dona de Modest Gené, Matilde Gómez-Calcerrada, una de les obres més destacades de les produïdes durant la seva primera etapa guineana, El portador de cocos (1959).


Jornades d’estudis dedicades al Llibre Antic al Centre

Transcorreguda la Setmana Santa, el Centre de Lectura recupera el pols de la seva activitat cultural. El programa d’actes de primavera, mentre arriba la diada de Sant Jordi, arrenca amb força; just començar abril ens trobem amb un dels plats forts, em refereixo a les Jornades d’Estudis que enguany estaran dedicades al Llibre Antic, així en majúscula.


Reconeguts escriptors catalans al Cicle Veus Literàries del Centre

El passat 17 de febrer, Sílvia Soler Guasch oferí un repàs de la seva trajectòria literària en el marc del cicle Veus Literàries al Centre organitzat per l’Escola de Lletres de la Biblioteca del Centre de Lectura. Sílvia Soler és escriptora i periodista catalana, llicenciada en Ciències de la Informació, ha exercit de redactora de programes de ràdio i de col·laboradora en diferents mitjans de comunicació.