Vol. 2023: 9a època, 1r quadrimestre


La història sentimental i radiofònica de l’Amorós

Primera entrevista que Josep Baiges Gispert va fer a Xavier Amorós durant la seva etapa a Ràdio Reus, que fou feta el 6 de novembre de 1997 i va girar entorn de l’estrena de la seva obra de teatre Història Sentimental que es representava per primer cop a Catalunya a càrrec del grup de teatre Els Passarells d’Alforja.


Crònica del cicle «100 anys mirant el cel. Eduard Fontserè i el Servei Meteorològic de Catalunya»

Recull dels diferents actes al voltant del cicle «100 anys mirant el cel. Eduard Fontserè i el Servei Meteorològic de Catalunya» realitzat al Centre de Lectura gràcies a la col·laboració de les seccions de Ciències Socials, Polítiques i Econòmiques, d’Excursionisme, de Ciències Exactes, Físiques i Naturals, i de Geografia i Història de l’entitat, amb la participació d’un grup d’alumnes del Taller de Lectura en Veu Alta, de l’Escola de Música, de l’Escola de Dansa i de la biblioteca del mateix Centre de Lectura.


Eduard Fontserè i Riba (Barcelona, 1870-1970): La meteorologia al servei del país i de la llengua

Resum de la conferència impartida el 13 de desembre del 2022 per Joan Arús, físic i meteoròleg, dins del cicle «100 anys mirant el cel. Eduard Fontserè i el Servei Meteorològic de Catalunya» duta a terme al Centre de Lectura, per tal d’acostar-nos la figura d’Eduard Fontserè i Riba i tota la seva tasca vinculada en l’àmbit de la meteorologia.


Les noves hores

Anàlisi del llibre Les hores noves de Julià Guillamon que, emparat, en Les hores de Josep Pla es dedica a descriure el que veu durant tot un any, però ho fa distanciant-se de Pla, amb la seva veu pròpia; una veu que se sosté de manera magistral entre el relat en primera persona del tabalot interessat per les bestietes i les plantes que cada dia va a la muntanya a veure què hi troba.


Quin mirall?

Anàlisi de l’estudi d’Oscar Diaz Fouces: Entre inspiració i manipulació. El primer galleguisme en el mirall català. Un llibre interessant perquè analitza unes relacions —desiguals— entre el camp cultural i polític galleguista i els homònims catalanistes.


Una perspectiva gallega de Fuster

Anàlisi del llibre Nacionalismo, liberalismo e outros temas en què Xesús González selecciona trenta-quatre textos de l’intel·lectual suecà que fou Joan Fuster; uns textos que incideixen, en part, en la denúncia del nacionalisme panespanyol de color ideològic divers: de dreta a esquerra, l’avís dels tripijocs d’una reforma postfranquista, de les seves conseqüències nacionals i la impressió de Fuster després d’haver patit un segon atemptat espanyolista, al darrere de la qual ben segurament hi havia l’Estat espanyol.


A qui interessen els fantasmes?

El fantasma de Lerroux de Josep Asensio assoleix delimitar, d’una banda, la figura de Lerroux, i l’engranatge socioelectoral que impulsa, i, de l’altra, aprofundeix en allò definit com el «fantasma de Lerroux». Ambdós objectius, però, són definits a partir del fil conductor que mogué el polític radical:desvirtuar les lluites contra el sistema restauracionista enfrontades, doncs, al joc de caciquismes que el vertebraven.


Joan de la Rúbia com a fill pròdig

L’autora, coneixedora de la trajectòria existencial i literària de Joan de la Rúbia, celebra el retorn del poeta a Reus i aprofita l’ocasió per traçar la semblança del que amb el temps s’ha insinuat com la «generació poètica reusenca dels cinquanta».