Vol. 2022: 9a època, 3r quadrimestre


Tosquelles en la història de la medicina

En el present treball es dona notícia de cinc treballs de 2000 i 2001, en els quals es difonen conferències inèdites de Tosquelles, es fa esment de la seva relació amb les avantguardes literàries i artístiques a Saint Alban, es valora Tosquelles com a psiquiatre i es recorda el seu rol en les transformacions de l’Hospital de l’Institut Pere Mata (en endavant IPM) en hospital universitari i en docent de l’especialitat per a Metges Interns i Residents. Els autors dels cinc treballs són els Dr. Sánchez Ripollès, Andreu Pujol, García Ibáñez i Labad Arias, aquests dos darrers psiquiatres.


Qui soc?

Recuperació d’aquest apartat de la revista amb una membre de la Secció de Ciències Socials, Polítiques i Econòmiques del Centre de Lectura que, precisament, en aquest número tant ha contribuït: Isabel Baixeras Delclòs. Amb la seva presentació la podem conèixer una mica millor.


Fuster opinador

Anàlisi de les entrevistes a Joan Fuster que Isidre Crespo ens aporta a De viva veu, tenint en compte el moviment històric en què es produeixen i l’aportació que representen en cada cas tant per conèixer millor Joan Fuster, com el país i nosaltres mateixos.


Una imatge val més que mil paraules

Contemplant les planxes dels gravats de Goya a l’Academia de San Fernando a Madrid, el somni de la raó va començar a produir monstres que podrien ser actuals. En aquesta imatge, veiem el soldat vomitant en el camp de batalla i la llum del no-res que ho envaeix tot.


DE RADIO MUSIC CLUB A LANOVA RÀDIO (1982-2022). Quatre dècades de periodisme radiofònic a Reus

Transgressió, ràdio local i compromís de ciutat. A grans trets, aquestes són les tres etapes per les quals han transcorregut els 40 anys d’existència d’un projecte radiofònic, l’actual LANOVA Ràdio, que forma part de la història de la ciutat i de la seva evolució. Nascuda a principis dels vuitanta sota el nom Radio Music Club en el caliu de les anomenades «ràdios lliures», l’emissora ha sobreviscut a la manca d’una freqüència definitiva, als canvis d’emplaçament i, fins i tot, de denominació en les seves quatre dècades d’existència.


Hebe Maria Pastor de Bonafini

Amb motiu del seu traspàs el novembre passat, record de Hebe Maria Pastor de Bonafini, líder de las Madres de la Plaza de Mayo, de la lluita pacífica que representa. El 1995 va passar pel Centre de Lectura i va signar al seu Llibre d’Honor.


Els dos mestres. Les «camisas azules» contra Antoni Benaiges

La Voz de la Bureba va ser un setmanari independent defensor de l’agricultura i dels interessos de la comarca de la Bureba, que es va publicar a la ciutat de Briviesca (Burgos) entre l´abril de 1934 i el juliol de 1936. En la redacció d’aquest diari escrivien amb regularitat dos joves mestres, un de socialista i un altre de falangista. Aquest article intenta donar a conèixer qui eren aquests dos mestres, les seves trajectòries tan diferents i quina responsabilitat pogués tenir un en la desaparició de l’altre.