Un bon equip de mestres format per diferents generacions

Records, vivències…

 |   |  Twitter

Vaig conèixer l’Àngels en començar a treballar a l’escola Mowgli l’any 1975. L’equip de mestres ja feia 10 anys que treballaven junts. Per a mi va ser com aterrar en un planeta desconegut.

Recordo la fermesa i passió de l’Àngels quan parlava de l’escola activa, del treball de Maria Montessori, de Freinet, i molts altres grans pedagogs. També em va impressionar el valor immens que donava a la biblioteca: «L’ànima de l’escola».

Ja en la primera entrevista que vàrem tenir, em va parlar del futur de l’escola. Un dels seus grans objectius era que la Mowgli passés a ser una escola pública catalana. En aquells moments l’escola era privada.

L’Àngels ens encomanava les ganes de conèixer els grans pedagogs i psicòlegs i d’aquesta manera tenir eines per poder aproximar-nos a la manera que té l’infant d’aprendre i a tenir coneixement  del procés dels aprenentatges. De seguida, com no podia ser d’altra manera, vaig ser conscient del poc que sabia, tot hi havent fet Magisteri.

Al final de la jornada escolar anàvem a Barcelona per a fer cursos i tallers  a Rosa Sensat: Josep M. Cormand i altres. Admirava aquells professionals que sabien molt bé transmetre la seva experiència. Ens proporcionaven recursos didàctics (ja provats a les aules i consolidats amb èxit), per a poder aplicar a la nostra escola. Aquesta formació permanent anava assenyalant el camí a seguir a tot l’equip de mestres, sobretot als més joves.

L’Àngels mirava sempre d’inculcar entusiasme per la feina i pel treball en equip. Una de les seves frases era: «Vinga va. Pluja d’idees!» Amb ella vaig entendre què volia dir observar l’alumne, veure quins eren els seus veritables interessos i com la mestra el podia guiar en la descoberta  dels seus aprenentatges, respectant el ritme individual i diferent que tenim els humans de copsar tot allò que aprenem de petits.

A més a més de la feina escolar, l’Àngels cohesionava l’equip fent-nos participar en el muntatge de les festes del curs de  l’any. D’aquesta manera, l’alumnat, les famílies i els mestres ens involucràvem a preparar: festes majors, la castanyada, Nadal, carnaval, Pasqua… L’objectiu era implicar a tota la comunitat educativa. No perdre mai de vista que tots/es som ciutadans i com a tals participar en la vida i costums de la nostra ciutat.

Sempre estaré agraïda a l’Àngels per haver-me orientat i acompanyat en aquells primers anys de professió. La seva petjada restarà per sempre més en els fonaments i el bagatge cultural de l’Escola Mowgli.