Publicacions de: Maria Dolors Capdevila i Boqué

foto-dolors-capdevila

Maria Dolors Capdevila i Boqué

Catedràtica de batxillerat de Geografia-Història

Joan Roig i Solé entre els setze fills il·lustres de Reus als bitllets locals del 1937

Escrit per | Amb data: | Articles | Arxivat a:
50 cèntims Sèrie F Reus 1937 Joan Roig i Solé

Enguany que commemorem el centenari de la mort de l’escultor reusenc Joan Roig i Solé (Reus,1835-Barcelona,2018), tan oblidat en la memoria col·lectiva recent, ens sorprèn cada cop que comprovem com n’estava de present en el record dels reusencs ben avançat el segle XX. Tant present estava, que durant un any i mig va anar de mà en mà…en un humil billet de mitja pela, a l’abast de rics i de pobres, de creients i d’ateus, de nadius i de refugiats. De ben segur que això l’hauria complagut.

llegir el text sencer

L’escultura “Laboremus” del Centre de Lectura de Reus

Escrit per | Amb data: | Articles | Arxivat a:
2015-03-14_Laboremus

L’escultura, exempta, representa la figura d’una nena d’uns sis anys d’edat que està asseguda en un tamboret quadrangular i té una nina tirada al terra, a la vora dels peus, com si –almenys per ara– hagués deixat de banda els jocs infantils per dedicar-se, amb total concentració, a l’exercici de les agulles de fer mitja. El que ens sorprèn és com de tan joveneta ja es pren el treball amb tanta seriositat.

llegir el text sencer

Una pintura entre la realitat i el misticisme

Escrit per | Amb data: | Articles | Arxivat a:
Fitxa de l’obra pictòrica de Melcior Domenge.-  Títol: “La pastoreta”. Data: 1896. Tècnica i format: Oli sobre tela, 185 x 265 cm. Signat angle inferior dret. Propietat i lloc d’exposició permanent: Centre de Lectura (vestíbul de la Sala Fortuny), Reus. Donatiu de Tomàs Abelló.

Melcior Domenge i Antiga (Olot, 10 de maig de 1872 – Olot, 1939), nascut en una família humil, esdevingué pintor i pessebrista català. Es formà a l’Escola de Dibuix d’Olot, d’on fou després professor; el 1892 va rebre una escassa pensió de la Diputació de Girona per ampliar estudis durant dos cursos a l’Escola de Belles Arts de Barcelona, l’escola de Llotja. El president del tribunal que decidí atorgar-li la pensió fou el pintor i diputat provincial Joaquim Vayreda. Domenge un cop acabada la pensió va residir a Olot, on va pintar i va fer de professor. Va morir en aquesta mateixa ciutat l’any 1939

llegir el text sencer

El Rusiñol del Centre de Lectura

Escrit per | Amb data: | Articles | Arxivat a:
img-bosc

Rusiñol presentà el 1888 a l’Exposició Extraordinària de Nadal de la Sala Parés de Barcelona en solitari aquest quadre de gran format, que en la crònica de “La Publicitat” (25-XII-1888, pág.2) per la tècnica desimbolta i l’ús profús de l’espàtula fou considerat com un magnífic esbós. Pertany al gènere de paisatge amb figures. Descriu una devesa amb una filera d’arbres ordenats en paral·lel a un mur de tanca fet amb grans fragments de material de la colada de lava que procedeix del volcà Garrinada, als afores de la ciutat d’Olot.

llegir el text sencer