Nou «Cicle Pau i Drets Humans» al Centre de Lectura

 |   |  Twitter

La Secció de Ciències Socials, Polítiques i Econòmiques del Centre de Lectura, a través del seu Departament de Pau i Drets Humans i l’Associació Josep Vidal i Llecha organitzen un nou cicle de conferències sobre pau, desarmament i drets humans.

Les sessions s’iniciaran el divendres 15 de gener a la sala d’actes Emili Argilaga amb la conferència: «Objecció de consciència i insubmissió a la guerra: història i realitat actual», a càrrec de Pepe Beúnza, president de l’Associació Josep Vidal Llecha.

El cicle continuarà, de gener a març, amb les xerrades de Xavier Badia (exdirector de la Oficina de Promoció de la Pau i els drets humans): «Hi ha espai per als drets a les persones?»; de Tika Font (directora de l’Institut Català Internacional de la Pau: «Al voltant de la guerra de Síria: l’actual paradigma de conflicte bèl·lic»; Jaume Castro (president de la Comunitat de Sant Egidi a Catalunya): «Pau preventiva. La Comunitat de Sant’Egidio davant d’escenaris de conflicte»; i de Jordi Calvo (del Centre Delas per la Pau): «El negoci de la guerra … indústria, bancs i comerciants d’armes».

En uns moments que l’agenda social torna a primera línia, i mentre la política pública busca sortides a l’augment de la desigualtat social, està bé ens recordem que necessitem de propostes que recuperin l’esperit de progrés de la comunitat i que expliquin què està passant al món en polítiques sobre la pau, el desarmament i els drets humans i qui millor per començar el nou cicle que el president de la l’Associació Vidal Llecha, l’activista Pepe Beúnza, una personalitat destacada del moviment d’objecció de consciència. No fa tants anys en aquest país encara teníem servei militar obligatori i és de justícia reivindicar la feina de persones i col·lectius que van lluitar des dels anys setanta, de manera valenta i compromesa, per treure aquest anacronisme de la nostre societat. La gent jove d’avui no cal que hagi de passar per l’indigna obligació d’agafar fusells i ser reclutada per imperatiu “patriòtic”. L’opció militar ha passat ha ser considerada només com una voluntat exclusivament professional.

Pepe Beúnza, va néixer l’any 1947 a Beas de Segura (Jaen), enginyer agrícola de professió, i va ser el primer objector per motius polítics de l’Estat Espanyol. De jove es va traslladar a València (on féu els estudis universitaris) i a Reus, a causa de l’ofici de notari del seu pare. Viatjà per Europa i el 1963 visità la Comunitat de l’Arca, on entrà en contacte amb Lanza del Vasto. Així es va introduir en la no-violència. El gener de 1971 es va presentar a la caserna i es va negar a incorporar-se a files, motiu pel qual se l’empresonà. En un Consell de guerra, se’l jutjà per desobediència i se l’envià durant gairebé dos anys a la presó de Jaen, que era de presos polítics, a complir la condemna. Aleshores es va produir una campanya de solidaritat, amb una marxa reivindicativa davant de la presó.

Acabada la condemna, amb diversos companys, van muntar un servei civil al barri d’Orriols de València. Amb motiu d’aquesta alternativa al servei militar, fou jutjat en un nou consell de guerra, per deserció, se’l va empresonar de nou durant dos mesos i se’l va enviar a un batalló disciplinari de la legió al Sàhara durant divuit mesos. El 1975 es traslladà a Catalunya, formant part del grup d’objectors de Can Serra, que foren detinguts i empresonats al Castell de Figueres. Llavors, amb la mort de Franco, es precipitaren ja els canvis, que donaren més visibilitat a la lluita d’objecció de consciència i l’antimilitarisme.

Se li va concedir el Memorial Joan XIII per la Pau (1970). El 29 de febrer de 2012, va rebre el Premi de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP) de Constructors de Pau en nom del col·lectiu d’objectors i insubmisos de consciència del servei militar obligatori.

La seva tasca en defensa de les polítiques a favor de la Pau i el desarmament el van portar a integrar-se a la l’Associació Vidal Llecha que es va constituir l’any 1983 en memòria de l’advocat reusenc Josep Vidal Llecha. L’associació compta amb el suport de Liesel Vidal, la viuda del jutge, que hi participa des de Nova York on viu, a part de les estades estiuenques en un pis de Salou, i convoca cada any el Memorial per la Pau Vidal Llecha que es lliura cada primer divendres d’octubre des de fa més de trenta anys al Centre de Lectura.

Per tal de resseguir la trajectòria vital de Pepe Beúnza només cal rellegir el volum 130 de les Edicions del Centre de Lectura “Una aposta noviolenta per a la Pau. Trenta anys del Memorial Josep Vidal Llecha”, una recopilació dels trenta anys del Memorial del qual va tenir cura Natalia Borbonès. El primer capítol està dedicat al Moviment d’Objecció de Consciència, a la lluita col·lectiva de molt companys i en especial a l’antimilitarisme de Pepe Beúnza.

El nou Cicle que acull el Centre ens permetrà endinsar-nos amb temes com l’objecció de consciència, el desarmament, els moviments antibel·licistes i l’imparable i vergonyant negoci de la guerra.