En Veu Alta, vint anys de lectures dramatitzades

 |   |  Twitter

Resum
L’activitat anomenada En veu alta és un conjunt de lectures dramatitzades, iniciades pel Col·lectiu de teatre La Vitxeta, que es fan des del tancament del Teatre per obres, al 1994 i que continuen encara ara. A partir de l’any 1998 les lectures es duen a terme per diferents cicles en l’escenari del mateix teatre. La segona etapa, promulgada pel col·lectiu amb l’objectiu de millorar les lectures, s’obre amb la recuperació de L’hora del conte i amb l’ampliació d’oferta d’activitats del Centre de Lectura.


 

OLYMPUS DIGITAL CAMERAAmb motiu de les obres de remodelació del Teatre Bartrina del Centre de Lectura de Reus,  el Col·lectiu de Teatre la Vitxeta s’acomiadava dins el Cicle «A reveure Bartrina» del seu escenari habitual amb una lectura dramatitzada de Canigó de Jacint Verdaguer en companyia de l’orquestra Camerata XXI,  conjunt orquestral amb el qual després participarien en el cicle inaugural de reobertura el maig de 1997. Era el sis de juny de 1994. Amb el teatre tancat per les anhelades obres i amb ganes de continuar treballant,  “La Vixeta” inicia un cicle de lectures dramatitzades amb la intenció de mantenir-se en actiu,  sense saber que l’activitat en qüestió arribaria on és ara, vint anys més tard, amb l’evolució i els canvis corresponents.  És així que es va iniciar l’ activitat anomenada «En veu alta», amb lectures d’Strindberg, Joyce, Kafka, Joan Cavallé  i  Xavier Amorós. L’any següent les lectures van ser de textos de Ramon Gomis, i dels enyorats Pere Anguera i Ramon Amigó.

A partir de l’any 1998, amb el Teatre Bartrina reinaugurat, es van incloure les lectures dramatitzades dins el cicle anomenat «Dilluns teatre obert» a l’escenari del mateix teatre, on  es van llegir obres de Bernhard, Schiller, Pinter i Tennessee Willians;  l’any 1999 es dedicà a «Gent de casa nostra» i del «Grup modernista de Reus» i es va tancar, el mes de novembre, amb la posada en escena d’Un bloc de paper, un home, un fonògraf, recreació de la conferència que Joan Rebull va fer el mes de maig del 1929 al Teatre Bartrina, amb el desaparegut Carles Amill fent de Rebull. Els «Poetes del Camp» van ser objecte de les lectures de l’any 2000 i l’any 2001 va ser el torn dels «Noucentistes». L’any següent, el 2002 i amb motiu de la celebració de Sant Jordi La Vitxeta llegia  Camins de França  de  Joan Puig i Ferreter al Teatre Bartrina de Reus, a les biblioteques públiques de Reus, a La Selva del Camp, a les Borges del Camp i a Montbrió del Camp; així com l’obra Gaudí de Josep Maria Carandell i Canigó de Jacint Verdaguer amb motiu de l’any dedicat al poeta.

Després del comiat de “La Vitxeta” amb Temps estranys, el Reus de l’Amorós sobre Xavier Amorós, l’any 2003, i amb més de vint anys ininterromputs de feina, el col·lectiu es replanteja la seva activitat amb una tasca més introspectiva i de recerca, per arribar l’any 2009 a reemprendre les lectures dramatitzades que, des d’aleshores, han tingut continuïtat en el marc del Centre de Lectura de Reus.

L’origen d’aquesta segona etapa va ser la recuperació de «L’hora del conte» i l’ampliació de l’oferta d’activitats promogudes per la biblioteca del Centre. Després d’unes primeres lectures de textos de Edgar Allan Poe i Joan Margarit, el primer cicle de lectures interpretades com a tal es fa a la tardor de 2009, a la biblioteca i continua, a partir del 2010, a la sala d’actes del Centre de Lectura, seu, des d’aleshores, dels cicles de lectura del col·lectiu. La sessió inaugural va consistir en la lectura de Els Sonets de William Shakespeare, presentada per John Style i que acompanyava la presentació del catàleg/dvd, realitzat per Produccions Juan Desafinado, de l’exposició El carrer dels sonets, produïda pel Centre d’Art Cal Massó amb la col·laboració de Salvador Juanpere. A partir d’aleshores i aquell mateix curs, es repeteix un model de sessió de lectura que va precedida sempre per la presentació de l’autor, en els casos en que això és possible, el traductor, o d’algun especialista coneixedor de l’obra que es llegeix, la qual cosa fa més interessant  la lectura en el sentit d’ubicar-la i donar a conèixer als assistents el context de l’obra i de l’autor. Seguint aquesta premissa llegim Benrhard, Patrícia Highsmith, Laurence Sterne, Magí Sunyer, Andrea Camilleri, Pin i Soler, Joan Maragall, Màrius Torres, Espriu, Joyce, Rosa Pagès, Pere Anguera, Sagarra, Maria Aurèlia Capmany, Eugeni d’Ors, Andreu Gabriel, Narcís Oller, Gabriel Ferrater, John Steinbeck, Bartomeu Rosselló-Pòrcel,…

La nostra sort ha estat la de comptar “a casa”, és a dir, al mateix Centre de Lectura, amb veus enteses en la matèria i de reconegut prestigi com Joaquim Mallafrè, Josep Murgades, Xavier Amorós, Montserrat Corretger, Magí Sunyer, Mercè Costafreda, Dolors Sugranyes, Natàlia Borbonès, Fina Masdéu, Montserrat Palau, Joan Cavallé, Albert Nolla, així com convidats de més enllà de les nostres comarques com Margalida Tomas, Josep Maria Domingo, Joan Ramon Veny-Mesquida; tots ells en qualitat de filòlegs, traductors o coneixedors de l’obra i l’autor presentat, que han volgut sempre col·laborar generosament amb nosaltres i fer-ho també, com a propis autors llegits, en el cas de Xavier Amorós, Magí Sunyer, Joan Cavallé, Rosa Pagès o Andreu Gabriel Tomàs.

Les lectures del Col·lectiu En Veu Alta de la Biblioteca del Centre de Lectura, sota la direcció, sempre, de Dolors Juanpere, i amb les veus habituals de la mateixa Dolors Juanpere, Dolors Esquerda, Montserrat Auqué, Jordi Francesch, i ocasionalment de Josep M. Roig Rom, Francina Baldrís o amb l’acompanyament musical de Xavier Pié o de Martí Balsells, han escollit sempre els autor llegits segons efemèrides, aniversaris, edició dels textos o bé per ganes de treballar i donar a conèixer un autor i la seva obra. Això fa que els conjunt de noms que han estat objecte de lectura «En veu alta» sigui d’allò més divers, la qual cosa, des de el Col·lectiu suposa una font d’enriquiment propi i  dels qui bonament ens volen escoltar. És així com es confegeix la llista d’autors que va des dels il·lustres de la literatura universal, passant pels autors catalans de tots els temps i fins a la literatura actual de casa nostra. Com és el cas de la propera sessió de «En veu alta»»: el dia vint-i-u de gener, a la sala d’actes, amb la lectura dedicada a Rosa Pagès i la seva novel·la L’home que ponia ous.