Les Edicions del Centre de Lectura. Una continuïtat.

 |   |  Twitter

2013-12-07-edicionsEntre les iniciatives del Centre de Lectura, cal considerar les Edicions que ha impulsat al llarg del temps per tal d’oferir una col·lecció formada per treballs de recerca que, segons les bases d’edició, es circumscriuen al territori del Baix Camp o de manera més laxa, al Camp.

Des de l’any 1979, s’han publicat 126 títols de temàtica molt diversa en l’àmbit de la recerca. Als inicis d’aquesta etapa, existien dues sèries de publicacions, una de creació i una altra d’assaig. La primera es va deixar aviat de banda per centrar la col·lecció en els treballs d’assaig, de manera que el territori pogués comptar amb títols que abastessin investigacions històriques, lingüístiques i literàries, llibres de memòries, guies de muntanya i actes de congressos científics, preferentment a l’entorn de les ciències socials.

En paraules de Josep M. Balañà, expresident del Centre de Lectura, l’ànima de les Edicions fou l’historiador Pere Anguera. A través de la convocatòria del premi Antoni Pedrol Rius, del seguiment de les investigacions que es duien a terme a la universitat, tant la Rovira i Virgili com altres universitats catalanes, dels seus contactes personals i del coneixement de treballs en marxa, tenia al calaix i al pensament què es podia publicar i en feia el seguiment puntual fins al darrer moment quan el llibre sortia a la llum, sota la inflexible i precisa vigilància lingüística del recordat Ramon Amigó. El compromís amb la continuïtat de les Edicions malgrat les dificultats de tota mena ha estat inqüestionada per les successives juntes directives del Centre.

El resultat és una col·lecció, àmplia i variada en les temàtiques, que ha donat sortida als esforços intel·lectuals de desenes d’investigadors i de persones compromeses amb la cultura i que ha permès que la nostra comarca esdevingui pionera a Catalunya pel gruix de les aportacions a l’estudi del seu àmbit local i comarcal.

Res d’això hauria estat possible, però, sense la confiança dels subscriptors de les Edicions del Centre de Lectura que, al marge de l’atractiu que cada títol pogués desvetllar-los, s’han mantingut fidels i han permès la viabilitat econòmica de la col·lecció, juntament amb patrocinadors diversos al llarg del temps, que han tingut també la voluntat i l’encert de col·laborar en aquesta empresa editorial. El públic en general és també el destinatari dels llibres, que es poden adquirir o bé trobar a la xarxa de biblioteques de Catalunya amb les quals s’estableix intercanvi de publicacions.

En la darrera etapa, i sobretot a propòsit de la celebració dels 150 anys de la creació del Centre de Lectura, s’han editat quatre llibres amb un disseny diferenciat per tal de donar una imatge més atractiva i singular amb motiu de l’efemèride. Aquests llibres són Blog de Treball de Salvador Juanpere, 150 Autògrafs, Les ciutats del món –una edició facsímil de l’obra de Josep Iglésies de 1948 i una rèplica amb textos i il·lustracions elaborada per autors i artistes actuals- i Història de Reus a través del ball d’Aleix Cort.

Durant els dos anys i escaig de la presidència de Xavier Filella, s’han publicat cinc llibres. Al cor de la muntanya, una edició facsímil de la novel·la de Josep Cornudella, que conté tres estudis introductoris sobre l’autor,  la seva peripècia vital i el context històric a càrrec de Pere Anguera, Joan Navais i Fina Masdéu i editat amb la col·laboració de l’Ajuntament de Vilaplana.

Gosa poder recull les actes de les jornades dedicades a  Gabriel Ferrater, celebrades al març de l’any 2012. Les ponències sobre l’autor van anar a càrrec de Jordi Julià, Xavier Amorós, Ramon Gomis, Josep Murgades i Fina Masdéu.

L’enllumenat públic a la ciutat de Reus, de Florentí Moyano. Un estudi sobre els serveis públics energètics locals en les vessants econòmica, social i tecnològica que constitueix una part de la tesi doctoral de l’autor, amb un pròleg de la historiadora Montserrat Duch.

La crisi de 1929 a Reus i comarca de Josep Bertran Cuders, que completa un estudi anterior publicat també a les Edicions del Centre de Lectura l’any 2008. Ambdós volums proporcionen una visió de l’economia i la societat reusenca i comarcal de les dècades dels anys 1920 i 1930, el període d’entreguerres de gran interès pel devenir polític i econòmic de Catalunya, i de la societat europea i àdhuc mundial. El volum compta amb un pròleg de l’economista Agustí Segarra.

Invasió subtil del jove periodista Guillem Latorre. Un relat que combina emoció i realitat sobre la relació amb la ciutat de Reus de l’arquitecte Lluís Domènech i Muntaner, del pintor Joaquim Mir, del fotògraf Agustí Centelles i del músic Lou Bennett.

La història de les Edicions del Centre de Lectura ens remet al 1928, any en què es nomenà una comissió d’edicions integrada per Pau Font de Rubinat, Eduard Toda, Josep Iglésies, Ricard Ferraté, Joaquim Santasusagna, Salvador Vilaseca, Antoni Martí i Baiges, Josep Banús i Sans i Josep Miquel i Pàmies. Fou al 1929 quan editaren el prospecte que donava a conèixer el projecte editorial que permetés encabir treballs que per l’extensió i l’interès impossibilitaven d’incloure’ls a la Revista. El seu era propòsit era ultrapassar l’habitual camp d’acció i tant com de cara a la ciutat, la nostra entitat vol situar-se de cara a Catalunya. Aquell fou l’origen i la voluntat dels pioners, que quedà aviat estroncada, tot i l’èxit de les tres guies de muntanya de Josep Iglésies i Joaquim Santasusagna.

Des del 1979 fins avui, i malgrat els alts i baixos propis de qualsevol activitat cultural a remolc dels temps i de les circumstàncies, la col·lecció és de prou vàlua perquè la societat reusenca i del Camp –i potser la catalana i tot- se’n pugui sentir ben orgullosa.