L’Antena del Coneixement, el Campus Extens de la URV

 |   |  Twitter

Resum
Xavier Filella explica la trajectòria d’èxit del Campus Extens Antena del Coneixement que la Universitat Rovira i Virgili ha desplegat pel seu territori d’influència des de l’any 2007. Un projecte estratègic de la tercera missió de la Universitat, la missió territorial, de compromís amb les institucions i els agents motors del desenvolupament del territori, en totes les seves dimensions, des del vessant més sociocultural al més socioeconòmic. La iniciativa aplega tretze municipis com Tarragona, Reus, Tortosa, Cambrils, Salou, Valls, Amposta, Torredembarra, La Sènia, Vandellòs/L’Hospitalet de l’Infant, Móra d’Ebre, La Pobla de Mafumet i Santa Coloma de Queralt. A Reus la seu de l’Antena està ubicada al Centre de Lectura.


 

img-InaugCursAntena

L’any 2007 la Universitat Rovira i Virgili, va engegar un nou projecte amb voluntat d’irradiar coneixement al nostre àmbit territorial: el Campus Extens, Antenes del Coneixement.

Com s’explica al web de la URV “el Campus Extens és un projecte estratègic de la tercera missió de la Universitat, la missió territorial, de compromís amb les institucions i els agents motors del desenvolupament del territori, en totes les seves dimensions, des del vessant més sociocultural al més socioeconòmic. El projecte pretén captar les necessitats cada territori i donar-hi resposta per apropar-hi coneixement i contribuir al progrés de les comarques meridionals de Catalunya mitjançant la creació d’una xarxa d’antenes del coneixement. Cada antena disposa d’un responsable, que és un professional coneixedor del teixit social i econòmic de l’entorn.”

La iniciativa ha resultat molt exitosa i dóna gust veure que tretze municipis com Tarragona, Reus, Tortosa, Cambrils, Salou, Valls, Amposta, Torredembarra, La Sènia, Vandellòs/L’Hospitalet de l’Infant, Móra d’Ebre, La Pobla de Mafumet i Santa Coloma de Queralt acullen amb regularitat i quotidianitat les diferents propostes d’activitats que les antenes programen.

Les memòries anuals detallen més de 225 activitats cada any, amb un mostrari de tipologies que abasten tots els camps de la ciència i el coneixement, amb conferències, jornades i tallers, clubs de lectura, concerts, projeccions i debats, exposicions, taules rodones, publicacions, treballs de recerca, etc.

En l’acte de celebració amb motiu del sisé l’aniversari (2013), que es va fer al Paranimf del Rectorat, hi va participar el grup «Arran» —format per Laia Carreras, Maria Carreras i Marcel Casellas— que va oferir un recital sobre Salvador Espriu, i s’exposaren, al vestíbul, les fotografies «Les quatre estacions» de Josep Borrell Garciapons. Aquesta exposició va ser coproduïda entre l’Antena i el Centre de Lectura de Reus i ha recorregut moltes de les seus de les antenes. L’anterior rector, i impulsor de la iniciativa, Francesc Xavier Grau, va fer un elogi d’aquest projecte descentralitzat que desplega la Universitat Rovira i Virgili i que ha esdevingut referència per a altres universitat europees i per diferents organismes de l’OCDE.

L’excel·lència del projecte també ha estat destacada de manera regular pel president de la Diputació, Josep Poblet, institució, que conjuntament amb l’Institut Ramon Muntaner i des del primer moment, ha donat ple suport en la seva implantació territorial.

L’actual rector Josep Anton Ferré ha refrendat la viabilitat de les antenes i les ha definit com un espai d’excel·lència i d’irradiació de cultura per l’àmbit territorial de la Universitat Rovira i Virgili. Un exemple que gaudeix del reconeixement europeu.

Per veure l’impacte que el projecte està assolint al nostre territori només cal observar el llistat de poblacions que hi han mostrat interès i que aspiren a acollir en el futur noves activitats de l’Antena: El Vendrell, Constantí, Deltebre, Montblanc, La Selva del Camp, Alcover, Alfafulla, Santa Bàrbara, Gandesa, la Pobla de Mafumet, Falset, La Fatarella, Vinebre, Els Guiamets,…

El model triat per desenvolupar les activitats del Campus consisteix en la concertació d’un conveni de col·laboració entre la URV i les ciutats antenes, sota la coordinació d’un responsable a cada ciutat i la direcció del vicerector d’Universitat i Societat: Encarnació Ricart fins l’any 2014 i Jordi Tous Pallarès a partir del nou mandat universitari (2014-2018).

En el cas de Reus, l’Antena del Coneixement està ubicada, des del 2010, al Centre de Lectura, entitat que, amb la coordinació del seu Secretari General, el professor d’Història Moderna de la URV Josep Fàbregas Roig, s’encarrega de programar una dotzena d’activitats trimestrals que s’afegeixen a les coproduccions, cursos i projectes compartits entre les diferents antenes. La continua evolució ha portat, recentment, a establir una col·laboració amb la Biblioteca Central Xavier Amorós.

img-LogoAntenaAixí aquest darrer trimestre l’Antena de Reus ha programat entre d’altres activitats, a sala d’actes del Centre, diverses conferències amb motiu de les jornades «El Llibre Antic: Memòria del Passat» coincidint amb l’Any Internacional de les Biblioteques; dins el Cicle sobre la Guerra Civil a Reus: «Les eleccions plebiscitàries d’abril de 1931. La proclamació de la República», a càrrec de l’historiador Joan Navais; una xerrada a la sala Hortensi Güell: «La cultura bíblica a la Catalunya medieval», a càrrec de Pere Ignasi Poy; l’aproximació exhaustiva sobre un important artista reusenc: «Joan Roig i Solé, un escultor reusenc del segle xix», que va anà a càrrec de Dolors Capdevila, catedràtica d’Història de l’Art; i diverses activitats amb ocasió del Dia de l’Associacionisme Cultural, el 4 de juny, amb la presentació del llibre Ateneus: cultura i llibertat. Associacionisme a la Catalunya Contemporània, de Xavier Ferré i Ramon Arnabat i la celebració d’una taula rodona sobre associacionisme cultural.

També s’ha pogut programar la xerrada «La URV, una petita gran universitat» a càrrec de Juan José Rofes, tècnic d’Orientació i Informació Universitària del Centre d’Atenció a l’Estudiant de la URV, en la qual es van presentar als assistents els diferents ensenyaments que s’impartiran a la URV de cara al proper curs 2015-2016.

Com es veu les Antenes s’han anat estructurant i consolidant a Reus i també al territori i ofereixen actualment una programació acurada, de nivell universitari i accessible a tota la comunitat. Enguany, per primera vegada, també participaran a la Universitat d’Estiu de la Universitat Rovira i Virgili; “un ventall de jornades de diverses disciplines: salut, art, història, música, ciències socials, tecnologia, ciències experimentals i humanitats”, permetran apropar encara més la ciutadania al món universitari

En resum, les Antenes constitueixen un model d’èxit, avançat i pioner, que demostra que podem fer arribar el coneixement i per tant l’enriquiment personal a tot el nostre àmbit geogràfic, trencant el tabú de que l’accés a la cultura i al coneixement només interessa a unes poques persones.