L’Escola de Dansa del Centre, seixanta-set anys de dansa a Reus

 |   |  Twitter

Resum
L’Escola de Dansa del Centre de Lectura va ser fundada l’any 1948 per Misericòrdia Besora i continua generant molta activitat. Actualment la direcció està a càrrec de M.Teresa Aguadé i la sotsdirecció de Juny Cases i d’un equip de professors que garanteixen un ensenyament artístic de qualitat. Els darrers anys el festival de fi de curs s’ha volgut tematitzar per tal d’aportar alguna cosa més que una exposició de mèrits artístics. Enguany el festival titulat «Gegant de llibertat» està dedicat al Carrasclet, en Joan Pere Barceló i Anguera (Capçanes 1682-1743), líder guerriller en la guerra contra els borbons. El guió del festival és original de Glòria Maroto, la mateix autora de l’any passat, el 2014, quan el festival va tenir com a fil conductor el teatre de Shakespeare: «La plaça de les passions» amb versions coreogràfiques de Romeu i Julieta, Hamlet o el Somni d’una nit d’estiu. L’any 2013 el festival es va inspirar amb els contes dels germans Grimm i el 2012 amb La Volta al món en 80 dies de Jules Verne.


Aquests dies l’Escola de Dansa del Centre de Lectura representa el Festival de fi de curs 2015 al Teatre Bartrina. Culmina així un any més d’activitats docents d’aquesta disciplina artística, la dansa, que de manera continuada ha tingut sempre presència a la ciutat.

Els darrers anys de l’Escola s’ha volgut tematitzar el festival de fi de curs per tal d’aportar alguna cosa més que una exposició de mèrits artístics. Enguany el festival titulat «Gegant de llibertat», en el qual hi participen prop de tres-cents alumnes, està dedicat al Carrasclet, en Joan Pere Barceló i Anguera (Capçanes 1682-1743), carboner en època de pau i líder guerriller en la guerra contra els borbons. El guió del festival és original de Glòria Maroto, la mateix autora de l’any passat, el 2014, quan el festival va tenir com a fil conductor el teatre de Shakespeare: «La plaça de les passions» amb versions coreogràfiques de Romeu i Julieta, Hamlet o el Somni d’una nit d’estiu. L’any 2013 el festival es va inspirar amb els contes dels germans Grimm i el 2012 amb La Volta al món en 80 dies de Jules Verne.

Reus és una ciutat amb llarga tradició cultural i que sempre ha estat compromesa amb les activitats artístiques, per tant amb la dansa, la música i el teatre i els últims vint anys també amb el circ.

20150606_img1L’Escola de Dansa del Centre va ser fundada l’any 1948 per Misericòrdia Besora. Actualment la direcció està a càrrec de M. Teresa Aguadé i la sotsdirecció de Juny Cases i d’un equip de professors que garanteixen un ensenyament artístic de qualitat (Gemma Creus, Carmen Fernández, Assumpció Gómez, Betlem Llop, Montse Queralt, Àngels Rivero, Lourdes Gómez, Betlem Prieto, Mònica Rincón i Hector Tarro). És una escola autoritzada pel Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya (3 de febrer del 2000) on es preparen alumnes per al nivell elemental de dansa, per a les proves d’accés a l’Institut del Teatre de Barcelona i per a premis, concursos i mostres de dansa de Catalunya, València i l’estranger.

A més de la tasca pedagògica, l’Escola organitza diferents activitats docents així com cursets, seminaris i sortides per a espectacles de dansa. Durant aquest curs s’ha convidat durant el curs de Nadal a Anna M. Borràs, ex-alumne de la nostra escola i Graduada en Dansa Contemporània per l’Institut del Teatre de Barcelona al 2010 i ballarina de diferents companyies europees Els semnianris que s’han realitzat aquest curs han anat a càrrec de Mariana Giustina(Clàssic), Ivan Gongora (Espanyol/Flamenc), Mar Nadal (Jazz), Jordi Luque (Funky), Natàlia Viñas(Contemporani), professors de l’Institut del Teatre de Barcelona i de diferents escoles de prestigi de Barcelona.

Als alumnes que realitzen més de 5 hores a la setmana en les disciplines de clàssic, contemporani, espanyol, jazz o funky el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya els hi ofereix l’exempció d’Educació Física dels seus estudis obligatoris en ESO i BAT.

L’Escola imparteix classes de diferents especialitat: Dansa Clàssica, Repertori de dansa clàssica, Dansa Clàssica Espanyola, Dansa Jazz, Dansa Contemporània, repertori de Dansa contemporània i Funky i abasta alumnes des de tres anys endavant.

També ofereix classes de manteniment per a persones adultes de clàssic, contemporani, gimnàstica, jazz i elasticitat.

Els alumnes de 8 a 13 anys poden seguir el Pla d’estudis elementals: Dansa Clàssica, dansa contemporània, dansa espanyola, Flamenc, Escola Bolera, puntes i música. A partir del curs 2015-2016 hi haurà la possibilitat de realitzar un Pla d’estudis modern amb un treball físic inclòs, dansa jazz, funky i dansa contemporània.

Durant l’estiu s’organitza «Estiu Dansa», durant dues setmanes amb més de quatre hores diàries de dansa: dansa clàssica, dansa contemporània, dansa espanyola i funky.

L’Escola de dansa organitza i produeix un seguit de representacions cada any, es fan un total de cinquanta actuacions a Reus i fora de la ciutat i un total de set representacions a l’escenari del Teatre Bartrina durant el curs per a tots els alumnes: El Trencanous, Fama, el petit musical, Pere i el Llop i Festival de fi de curs.

20150606_img2A partir de la creació l’any 2000 de la Jove Companyia de Dansa del Centre, que va agafar el relleu de l’antiga companyia de dansa del GDN (Grup de Dansa Neoclàssica), els alumnes més avantatjats de l’escola en Clàssic i Contemporani actuen arreu el país. Durant el curs realitzen intercanvis amb altres escoles de dansa, es presenten en diferents concursos de dansa, i cada any realitzen l’acte de cloenda de la temporada en diferents espais emblemàtics de la nostra ciutat. Enguany el 18 de juny a les 8 del vespre als jardins de la casa Rull de Reus. També va néixer el 2014 Souldance, companyia de dansa Jazz i Funky, amb la direcció de Mónica Rincón i coreografies de la Belen Prieto i la pròpia Mónica Rincón, companyia amb actuacions al Port Aventura durant la temporada 2014/2015

La regidoria d’Ensenyament i Política Lingüística i l’Escola de Dansa del Centre de Lectura hem impulsat el projecte “La Pe i el  Cordi fan ballar a l’escola”, que té com a objectiu fomentar la dansa entre els escolars com a vehicle educatiu a partir d’un treball interdisciplinari. L’Institut Escola Pi del Burgar i l’Escola Joan Rebull han desenvolupat aquest projecte que té com a fil conductor la història “La Pe i en Cordi al Centre de Lectura”, del reusenc Jordi Agràs. A través de l’argument d’aquest conte, els alumnes treballen els vessants corporal, emocional, plàstic, lingüístic i musical. El projecte està inclòs en el catàleg d’Activitats i Recursos Educatius que coordina la regidoria d’Ensenyament i Política Lingüística i que s’actualitza cada curs, tot posant a disposició del professorat i els centres educatius un ampli ventall de propostes educatives.

L’Escola del Centre forma part de la Coordinadora de Dansa de Reus que formen les escoles de dansa: ArtisFraga, Escola de Dansa Núria Díez i Escola de Dansa Centre de Lectura, organitzen diverses activitats de difusió de la dansa, sobre tot amb motiu del Dia Internacional de Dansa (29 d’abril), participa i col·labora amb el Premi Beca de dansa Roseta Mauri i el Premi Internacional de dansa Roseta Mauri i és membre de l’Associació de Professors de dansa de les comarques de Tarragona, organitza gales de dansa, cursos de formació, trobades i diferents manifestacions.


Més de 400 alumnes de dansa durant el curs

Aquest curs 2014-2015 l’Escola de Dansa ha acollit 170 alumnes de dansa clàssica, 55 de dansa espanyola, 90 de dansa jazz, 100 alumnes de dansa contemporània, 90 de funky, 40 alumnes de repertori de clàssic i contemporani, 21 d’estudis elementals, 20 alumnes de manteniment i varis i 12 membres de la Jove companyia de Dansa del Centre de Lectura.

L’Escola disposa de quatre aules de dansa de més de vuitanta metres quadrats, sala de música, una sala de projeccions, espais de videoteca, fonoteca i biblioteca per poder fer els deures.