Reconeguts escriptors catalans al Cicle Veus Literàries del Centre

 |   |  Twitter

Resum
L’article de Montserrat de Anciola, Cap de la Biblioteca del Centre de Lectura, repassa la llista dels escriptors que han participat al Cicle Veus Literàries que organitza el Centre de Lectura des de l’any 2011. Han estat fins a data d’avui setze escriptors: Joan Margarit, Ramon Solsona, Maria Mercè Roca, Josep Santesmases, Ramon Gomis, Jordi Llavina, Jaume Cabré, Rafael Nadal, Jordi Cervera, Andreu Carranza, Josep Vallverdú, Lluís Foix, Imma Monsó, Joan Francesc Mira, Maria Barbal i Silvia Soler.


 

article-imgEl passat 17 de febrer, Sílvia Soler Guasch oferí un repàs de la seva trajectòria literària en el marc del cicle Veus Literàries al Centre organitzat per l’Escola de Lletres de la Biblioteca del Centre de Lectura. Sílvia Soler és escriptora i periodista catalana, llicenciada en Ciències de la Informació, ha exercit de redactora de programes de ràdio i de col·laboradora en diferents mitjans de comunicació. Sílvia Soler acabà la intervenció amb la presentació de la seva darrera novel·la titulada Un any i mig (Columna, 2015) els assistents al cicle del qual van poder conversar amb l’autora que va obsequiar-los amb la una dedicatòria a tots els lectors que li van sol·licitar.

El Cicle Veus Literàries al Centre, ofereix en primera persona l’evolució de la trajectòria literària de l’autor convidat fins la darrera obra publicada, neix el 17 de febrer de l’any 2011 amb la presentació de No era lluny ni difícil (Proa, 2010) de Joan Margarit. Joan Margarit (Sanaüja, 1938) és arquitecte i està considerat un poeta cabdal en el panorama de la poesia catalana contemporània. En aquella ocasió, Joan Margarit també actuà com a rapsode i amenitzà l’acte amb la lectura de diversos poemes d’aquest llibre. L’acte fou presentat pel poeta Jordi Llavina, actual col·laborador de l’Escola de Lletres del Centre de Lectura. El segon autor que participà en el cicle fou Ramon Solsona (Barcelona, 1950) escriptor, periodista i publicista català, el qual després de fer-nos un repàs literari de la seva obra, ens presentà la novel·la L’home de la maleta (Proa, 2011) amb la qual obtingué el Premi Sant Jordi de Novel·la 2010.

Al llarg d’aquests quatre anys, són setze els escriptors que han participat en aquest cicle. Durant el curs 2011-2012, el cicle comptà amb M. Mercè Roca (Portbou, 1958), novel·lista i autora de reculls de relats. En la seva intervenció també ens comentà la dificultat d’escriure per a un públic infantil i juvenil al qual els ha regalat títols entre els quals destaquem la sèrie d’El llop Pepito (Barcanova) i la novel·la juvenil Mil revolts (Barcanova, 2013), per la qual va rebre Premi Barcanova de Literatura Infantil i Juvenil el 2012.

Al gener de 2012, l’autor convidat fou Josep Santesmases i Ollé (Vila-rodona, 1951) el qual ens presentà El món des de l’agut (Arola, 2011), un conjunt de poemes pensats des del cim de Montagut (Querol, Alt Camp). Josep Santesmases i Ollé ha publicat diversos llibres d’història local i una setantena d’articles d’història o assaig. És president de la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana, vicepresident de l’Institut Ramon Muntaner i codirector de Plecs d’Història Local. És membre fundador del Centre d’Estudis del Gaià i codirector de la seva miscel·lània anual.

El febrer de 2012, s’estrenà al Teatre Bartrina Espiadimonis de Ramon Gomis (Reus, 1946). L’obra fou un encàrrec del Centre d’Arts Escèniques de Reus (CAER) i fou coproduïda amb el Teatre Lliure. Aquest fou el motiu pel qual Ramon Gomis fou convidat al Cicle Veus Literàries al Centre. Ramon Gomis és metge endocrinòleg i dramaturg.

El darrer trimestre del curs 2011-2012 fou el torn de Jordi Llavina, Jaume Cabré i Rafael Nadal. Jordi Llavina (Gelida, 1968), és poeta, crític literari i periodista cultural. És autor de diversos poemaris i ha estat comissari de l’Any Vinyoli. Jaume Cabré (Barcelona, 1947) és escriptor i guionista, catedràtic d’ensenyament mitjà en excedència, professor a la Universitat de Lleida i és membre de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans. En la seva participació al cicle ens presentà la seva novel·la Jo confesso (Proa, 2011), una novel·la de novel·les que reflexiona sobre la idea del mal en la història de la humanitat a partir de la vida d’un personatge culte i molt intel·ligent nascut a la Barcelona de la postguerra. Rafael Nadal (Girona, 1954) és periodista i escriptor. Fou director d’El Periódico de Catalunya des de maig de 2006 fins a febrer de 2010, període durant el qual va rebre el Premi Nacional de Comunicació (2008), entre d’altres. Al Cicle Veus Literàries al Centre ens presentà Quan érem feliços (Destino, 2012), Premi Josep Pla 2012.

El curs 2012-2013 va començar amb la participació de l’escriptor reusenc Jordi Cervera (Reus, 1959), periodista i locutor amb una àmplia trajectòria en les emissores de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals. Col·labora habitualment en mitjans de premsa escrita com Avui, El Temps, Caràcters, El Periódico, La Mañana, Qué leer i en concorreguts portals periodístics d’Internet. Jordi Cervera és autor de llibres adreçats al públic adult i al públic infantil. Al març de 2013 l’escriptor convidat fou Andreu Carranza (Ascó, 1957) el qual ha publicat contes, novel·les i ha estat guanyador de diversos premis entre els quals destaca el Premi Josep Pla 2015 per una novel·la sobre Verdaguer titulada El poeta del poble (Destino, 2015). I vam tancar el curs amb la participació de Josep Vallverdú (Lleida, 1923), narrador, poeta, dramaturg, lingüista, traductor i assagista de reconeguda trajectòria en la literatura infantil.

El Cicle Veus Literàries al Centre 2013-2014 fou inaugurat per Lluís Foix (Rocafort de Vallbona, 1943), el qual ens presentà el seu llibre de memòries La marinada sempre arriba (Columna, 2013). Lluís Foix és periodista especialitzat en política internacional i és col·laborador habitual de La Vanguardia, El Punt/Avui, El Mundo Deportivo i Rac1. El Centre de Lectura va coincidir durant el lliurament del Premi Nacional de Cultura 2013 amb Imma Monsó (Lleida, 1959), convidada al cicle el març de 2014. Imma Monsó és escriptora d’una gran capacitat d’observació, aporta una visió decisiva de la vida contemporània des de fets existencials com la malaltia, la mort, les relacions familiars o la comunicació entre les persones. I el curs es va tancar el maig amb Joan F. Mira (València, 1939), escriptor, antropòleg i sociòleg valencià el qual ens presentà el llibre El tramvia groc (Proa, 2013).

Aquest curs 2014-2015, a més de la ja mencionada escriptora amb la qual obríem l’article, el cicle ha comptat amb la participació de Maria Barbal (Tremp, 1949) novel·lista, professora de secundària i una de les autores catalanes més internacionals. Maria Barbal presentà En la pell de l’altre (Columna, 2014), a més d’oferir una pinzellada de tota la seva extensa obra literària encapçalada per l’extraordinària Pedra de tartera (Empúries, 1985).

El cicle no acaba aquí i esperem poder seguir acollint en un futur escriptors catalans d’aquest nivell que ens expliquin els seus temors, les seves il·lusions i les seves ambicions que de ben segur experimenten davant de qualsevol nou repte literari.