Torna l’Exposició de Roses del Centre de Lectura

 |   |  Twitter

Resum
El Concurs Exposició Nacional de Roses del Centre de Lectura arriba l’any 2015 a la seva 68ena edició. És de destacar que un esdeveniment com aquest es pugui mantenir des de l’òptica amateur, amb uns cultivadors que no ho fan per motius de guany econòmic sinó per l’estimació que mantenen a les generacions que els han precedit i pel valor que com a persones assenyades i cultes volen continuar donant-li. possibilitats. El certamen comparteix el mes de maig amb les altres ciutats roseristes de Catalunya que mantenen vius els seus concursos: Sant Feliu (57ena exposició al Palau Falguera), Calella (48ena edició) i El Vendrell (19ena edició).


img-exposicioQuan arriba el mes de maig a Reus tornen les roses al Centre de Lectura. Enguany del 2 al 4 de maig i s’arriba a la 68ena edició de Concurs Exposició Nacional de Roses, que ha esdevingut una de les tradicions ciutadanes de trajectòria més llarga.

L’oportunitat s’ho val i és que no és usual veure la platea d’un teatre tant esplèndid com el Teatre Bartrina convertit en un roserar. El contrast entre la llum pròpia del teatre i els colors que irradien l’estol de roses sorprèn a qui no ho ha vist mai. És un espectacle d’aquells pels quals paga la pena fer molts quilòmetres. Potser els que ho tenim molt a mà no li donem la importància que es mereix, o potser sí, perquè la corrua de persones que el visiten cada any és molt llarga. Podem afirmar que l’exposició de Roses del Centre no és un concurs de roses qualsevol, és el més genuí, el que porta més edicions celebrades, ho fa amb regust propi, apropant cultura i natura d’una manera plaent, distesa, agradable, entranyable.

És de destacar que un esdeveniment com aquest es pugui mantenir des de l’òptica amateur, amb uns cultivadors que no ho fan per motius de guany econòmic sinó per l’estimació que mantenen a les generacions que els han precedit i pel valor que com a persones assenyades i cultes volen continuar donant-li. Per això no és estrany que la celebració trobi les complicitats d’administracions com la municipal que hi dóna suport logístic i en fa promoció, de la Diputació de Tarragona, del personal del Consorci del Teatre Bartrina i de moltes empreses i particulars reusencs que cada any hi col·laboren, algunes aportant un trofeu, altres ajudant econòmicament, dins les seves possibilitats.

El certamen comparteix el mes de maig amb les altres ciutats roseristes de Catalunya que mantenen vius els seus concursos: Sant Feliu (57ena exposició al Palau Falguera), Calella (48ena edició) i El Vendrell (19ena edició). Va ser una llàstima que Cubelles deixés de programar el seu concurs, des de 2007, quan ja n’havia organitzat 24 convocatòries.

Hi han alguns trets que caracteritzen el concurs reusenc: la glosa sobre la rosa, un parlament que contextualitza la rosa amb l’entorn cultural i social que ens envolta i que des de fa uns anys es fa a l’escenari del Bartrina, previ al lliurament del guardons del certamen. Un discurs en el que hi han participat una llarga llista de personalitats del món cultural i social reusenc. Observem el llistat del darrers anys: el 2012 la conferència va anar a càrrec de Rosa Cabré Monné, doctora en Filologia Catalana de la Universitat de Barcelona; l’any 2013 a cura de Rosa Rueda Juste, del Grup Distribucions Rueda i néta de la històrica roserista Joaquima Gallisà de Rueda; el 2014 Josep Maria Martí Martí, exdegà del Col·legi de Periodistes de Catalunya i exdirector de Ràdio Reus tot coincidint amb els noranta anys de la ràdio a Reus i la primera retransmissió radiofònica a la ciutat el 29 de gener de 1924, al Teatre Bartrina, impulsada per la Secció Científica del Centre de Lectura; i enguany (2015) la xerrada anirà a càrrec de Tomàs Barberà Monné, comerciant, un dels fundadors de la Unió de Botiguers de Reus, i exregidor de l’Ajuntament de la ciutat.

img-cartellUna altra singularitat en l’organització de l’exposició de roses és l’encàrrec a un destacat artista o a un personatge vinculat al moviment artístic de la ciutat de la proposta del cartell anunciador del concurs. Així per aquesta edició es compta amb el disseny de l’artista reusenca Josepa Filella. La llista és tan llarga com edicions s’han celebrat. En anys anteriors, entre d’altres hi han participat: Antoni Pinyol (2014), Jordi Sardà (2013), Ester Ferrando (2012) i anteriorment artistes com Ramon Ferran, Anton Pàmies, Salvador Juanpere, Ignasi Aballí, Hernández Pijoan, Frederic Amat, Joaquim Chancho, Teresa Felip, Aureli Ruiz, Josep Borrell Garciapons, Pere Prats Sobrepere, Lídia Pérez, Artur Aldomà, Miquel Simó, Maite Rabassa, Pep Abelló, Marga Roig, Sergi Aguilar, Juli Garola, …

Per tirar endavant les darreres convocatòries del concurs el Centre ha comptat amb l’especial dedicació de Rafael Ferré Masip, soci d’Honor del Centre de Lectura, qui n’ha fet un excel·lent comissariat des de l’any 2004   -ja havia estat el comissari els anys 1983 a 1989- i que va rellevar a Pere Campi Banús el qual va coordinar l’exposició des de 1992 fins al 2003, sempre buscant la complicitat dels roseristes de casa nostra, la implicació de jurats especialitzats i la complicitat de l’Associació Espanyola de la Rosa que presideix Matilde Ferrer que va permetre que l’any 2014 es col·laborés amb el Concurs Internacional de Roses Noves a Barcelona i es participés en la convenció internacional «Roses in the Sun» emparada per la World Federation of Rose Societies.

L’exposició ha generat múltiples iniciatives ciutadanes que recorden que la rosa és un dels emblemes de la ciutat. L’obertura del roserar municipal que porta el nom de Joaquima Gallisà de Rueda, al Mas Iglesias, n’és un exemple clar. Com també ho és la novetat que els darrers anys ha fet possible l’Ajuntament de la ciutat, amb les complicitats de les regidories d’Ensenyament i de Via Pública, per tal d’instal·lar petits roserars a escoles de la ciutat. Va començar l’Escola Isabel Besora l’any 2013, va continuat l’Escola Joan Rebull el 2014 i el Col·legi Mare Molas n’estrenarà un altre coincidint amb l’exposició d’enguany.

El concurs de Roses representa un gran esforç pel Centre però genera alhora activitat econòmica i valor afegit a la ciutat, li dóna encant, crea atractiu. L’exposició requereix d’una organització i dedicació que s’afegeix al quefer diari del Centre i culmina una temporada plena d’activitats amb més de quatre centes programades per les seccions del Centre i el Consell Directiu i la culminació d’un nou i intens curs de les escoles que s’aixopluguen al Centre: dansa, teatre, música, música moderna, idiomes, art i lletres. Mentrestant el Centre treballa per tal de millorar els serveis que presta la Biblioteca a la ciutadania en general, conservant, ampliant i difonent els fons de documents, llibres i vídeos.

Que per molts anys puguem continuar gaudint dels colors i les olors que la mostra ens aporta.