S’inicia el curs 2014-2015 a les escoles del Centre de Lectura
El Centre de Lectura de Reus ha reprès plenament aquest mes d’octubre les classes i sessions formatives de les respectives escoles i cursos que s’imparteixen a l’entitat. L’Escola de Teatre, l’Escola de Dansa, l’Escola de Música, l’Escola d’Idiomes, els cursos d’Arts plàstiques i l’Escola de Lletres ofereixen una àmplia programació formativa adreçada a persones d’edats, nivells, interessos i perfils ben diversos.
Com recorda l’historiador i expresident del Centre de Lectura, Pere Anguera, en el seu llibre El Centre de Lectura de Reus. Una institució ciutadana (Edicions 62) el dia 4 de setembre de 1859 prengué possessió la primera junta directiva electa d’aquesta entitat. En el seu discurs de presentació, el secretari de la societat, Salvador Ortiga, féu un “cant bucòlic a la promoció social: els joves pobres podran instruir-s’hi, llegir-hi diaris de notícies i de divulgació científica i industrial, rebre-hi bons consells de les persones madures i honrades” i, al final, “afirma que el lema de tots ha de ser ‘instrucción, moralidad y fraternidad’”.
Aquells principis i intencions fundacionals del grup de reusencs que es van aplegar per llegir llibres i diaris, fer tertúlia i, en definitiva, instruir-se i instruir altres ciutadans, s’han mantingut i adaptat als nous temps amb un seguit de propostes acadèmiques de qualitat, que actualment ocupen un espai central en l’oferta formativa de la ciutat de Reus.
Avui es fa difícil entendre el present de la dansa a la ciutat sense tenir en compte l’aportació crucial de L’Escola de Dansa del Centre, fundada el 1948 per Misericòrdia Besora. Aquesta escola prepara alumnes pel nivell elemental de dansa en diferents matèries, també per proves de l’Institut del Teatre de Barcelona i està reconeguda pel Departament d’Ensenyament de la Generalitat des de l’any 2000. Les especialitats que s’hi poden cursar són la dansa clàssica, la dansa clàssica espanyola, la dansa jazz, la dansa contemporània i el funky. Els cursos d’iniciació es poden fer des dels 3 anys fins als 8, i durant el curs es realitzen seminaris complementaris, festivals i representacions que són un important reforç qualitatiu a allò que s’aprèn a les classes. La directora de l’escola de Dansa és Teresa Aguadé i la sotsdirectora Juny Cases. L’equip docent el componen Gemma Creus, Carmen Fernández, Assumpció Gómez, Betlem Llop, Montse Queralt, Àngels Rivero, Lourdes Gómez, Betlem Prieto i Mònica Rincón. Els alumnes de l’Escola de Dansa van nodrint la Jove Companyia de Dansa que actua arreu el país.
Pel que fa a l’Escola de Teatre (integrada dins l’Associació d’Escoles de Teatre de Catalunya ACET), té com a vocació consolidar-se com a escola d’iniciació i de formació oficial i professional, i per aquest motiu el Centre de Lectura treballa perquè aquests estudis puguin ser reconeguts oficialment per l’Institut del Teatre i oferir en un futur pròxim estudis de grau superior. De fet, els continguts acadèmics s’orienten a futurs estudis dramàtics professionalitzadors, i s’imparteix el Grau elemental de Teatre amb estudis d’Interpretació, Dansa (cos i moviment) i Música (veu i cant). Rosa Mateu i Joan Martínez són els professors responsables dels diferents nivells del projecte acadèmic, que inclou escoles i tallers de teatre per a nens, escola de teatre per a joves i el Grau elemental.
La llarga trajectòria de formació musical de qualitat del Centre de Lectura es manté amb el treball de l’Escola de Música del Centre de Lectura «Arcàdia», creada fa trenta anys, que permet formació d’iniciació a partir dels 2 anys, el Grau elemental, el Grau professional i classes quadrimestrals per a adults. L’Escola de Música del Centre íntegra una ample oferta docent amb un equip important de professors: Antoni Colom, direcció,Jaume Riambau i Farré, Sotsdirecció, Raül Contreras (violí), Alba Solé (piano), Hye Sun Lee (piano), Sergi Gonzàlez (clarinet), Graziella Bodmer (violí), Anna Lluís. (piano), Albert Cid (cant), Laura Gené (violí), Marc Guerris (llenguatge musical, cant), Maria Glòria Mariné (pedagogia musical), Nai Martínez (violoncel), Salvador Martín. (guitarra), Rosa M. Mónico (piano, musicolgia), Georgy Olshanetskyy (guitarra), i Jaume Riambau (solfeig, piano).
Al mateix temps, al Centre de Lectura s’hi pot cursar formació de música moderna gràcies a l’acord amb Aula Music’s de Reus, i s’ofereixen cursos de guitarra, piano, bateria, baix i contrabaix, instruments de vent, combo, improvisació, educació de l’oïda i tallers de gospel.
Pel que fa als idiomes, s’ofereixen cursos d’anglès, rus i italià. Els professors Phil Hoddy i Sheila Harper són els responsables dels cursos d’anglès, que abasten tots els nivells (des d’infants fins a adults), amb possibilitat de classes matinals, cursos intensius i preparació d’exàmens de la Universitat de Cambridge. Des de fa uns cursos, el rus s’ha introduït en l’oferta de l’Escola d’Idiomes a càrrec de la professora Ludmila Bondar. Finalment, l’italià es pot cursar també en els nivells A2 i B1.2 amb la professora Cóssima Vergari.
Les arts plàstiques tenen un espai propi en l’àmbit acadèmic del Centre, amb el curs d’Introducció al dibuix i a la pintura a través de tècniques com el dibuix en línia, tècniques seques, i humides, acrílic i oli, entre d’altres. Es poden inscriure infants a partir dels 7 anys i la professora responsable és Cori Torroja.
Finalment, l’Escola de Lletres permet endinsar-se en un taller d’escriptura per a adults a càrrec de Ramon Sanz i un taller d’escriptura de contes infantils a càrrec de Núria Naval. S’ofereix un taller de còmics per a nens sota la direcció del dibuixant Guti (dissabtes al matí), cursos de català dels nivells C i D a càrrec d’Agnès Toda i un taller de lectura en veu alta (de febrer a maig de 2015) impartit per Rosa Mateu. Des de l’Escola s’imparteixin també tallers d’escriptura temàtics i es desenvolupen moltes activitats de promoció de la lectura i la literatura catalana: clubs de lectura de novel·la negra, exposicions literàries, cicles de lectures, cicles amb la presència d’escriptors i la programació «Vivim i divertim-nos en català» de promoció de la música en llengua catalana.