Dos nous socis d’honor del Centre de Lectura: Anton Pàmies i Salvador Juanpere

 |   |  Twitter

Resum
El Centre de Lectura premia la trajectòria vital de persones que excel·leixen pel seu compromís cívic i intel·lectual i que defensen els valors de la cultura de manera fidel i constant. El Consell Directiu va acordar a primers de 2015 nomenar com socis d’honor a l’arquitecte Anton Pàmies Martorell i l’artista reusenc de Vilaplana Salvador Juanpere Huguet. L’article contextualitza l’acte de lliurament i els currículums dels guardonats.


El divendres 29 de maig tindrà lloc a la sala d’actes del Centre el lliurament dels guardons de Soci d’Honor del Centre a dos destacades personalitats reusenques: l’arquitecte Anton Pàmies Martorell i l’artista reusenc de Vilaplana Salvador Juanpere Huguet. L’acte serà presentat per Jordi Royo i Mercè Costafreda, respectivament i comptarà amb la col·laboració del quartet de cordes Camerata XXI el qual interpretarà el quartet Vistes al mar (1920) d’Eduard Toldrà inspirat en poemes de Joan Maragall. Montserrat Auqué, del Col·lectiu En Veu Alta de la Biblioteca del Centre llegirà els tres poemes que donen peu als tres moviments de la peça: La ginesta altra vegada (Alegro con brio), Allà a les llunyanies de la mar (Lento), La mar estava alegre (Molto Vivace).

El Centre de Lectura vol reconèixer amb aquests guardons la trajectòria vital de persones que excel·leixen pel seu compromís cívic i intel·lectual i que defensen els valors de la cultura de manera fidel i constant. Ambdós, socis del Centre des de la dècada dels setanta, han excel·lit en els seus camps implicant-se en molts projectes vinculats amb l’entitat i la ciutat.

20150523_PamiesL’arquitecte Anton Pàmies, nascut a Reus el 1951, va realitzar el projecte de reconstrucció del Teatre Bartrina, una iniciativa que formava part d’un plantejament més ample: la recuperació del casc antic de Reus i d’una zona, la que comprèn la Plaça del Teatre, els carrers Concepció, Abadia i Racona i la Plaça del Baluart. La remodelació del Bartrina va permetre obrir un nou àmbit a la ciutat amb un equipament que dóna nova vida i possibilitats. De fet el projecte encara està per acabar. L’arquitecte reusenc també va redactar el projecte d’ampliació del Centre de Lectura al carrer Concepció després d’una llarga negociació amb l’Ajuntament que va portar, després d’haver comprat, incorporat o expropiat diverses cases, al projecte definitiu que l’any 2011 es va acordar, licitar i adjudicar (a l’empresa Tau Icesa) i que ara està aturat. Resulta evident que en els propers anys s’haurà de trobar una solució perquè la recuperació del carrer Concepció és una de les últimes taques que la ciutat haurà de esborrar per tal de completar urbanísticament el centre històric de Reus.

Anton Pàmies també ha participat en diverses reformes del Centre com l’aulari de música, les reformes de la casa de les escoles d’idiomes, la Sala Vidal-Llecha, l’hemeroteca-videoteca, el Cafè del Centre, la sala de compactes de la biblioteca, la Sala Hortensi Güell, la sala-arxiu del patrimoni, l’ascensor per a minusvàlids, les reformes de la Biblioteca, el vestíbul i lavabos del Teatre Bartrina (1991) i la primera reforma de la sala d’actes. Pàmies va ser Vicepresident del Centre de Lectura durant la Presidència de Jordi Escoda (1976-80) i va pertànyer a diferents seccions del Centre, com les de Música i d’Art. Participant en la redacció dels Estatuts.

Va cursar els estudis d’arquitectura a l’Escola de Barcelona (ETSAB) entre l’any 1968 i el 1973, realitzant cursos de postgraduat en urbanisme a l´ETSAB amb els professors Manuel de Solà-Morales Rubió i Joan Busquets. És membre de l’Agrupació d’Urbanistes de Catalunya (AAUC) del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya i de la Societat Catalana d’Ordenació del Territori (SCOT). Va ser el Coordinador dins la Regió IV de l’àmbit d’Ordenació del Territori del Congrés de Cultura Catalana (1976-77) i President de la Demarcació de Tarragona del Col·legi d´Arquitectes de Catalunya (1985-1988). Des de l’any 2005 és professor i Director de l’Escola Politècnica Superior d’Arquitectura La Salle de Tarragona pertanyent a la Universitat Ramon Llull (URL). Director de l’Oficina del Pla d’ordenació Urbanística Municipal de Reus (POUM) 2009-2011. President de l’àmbit de territori, Infraestructures i Medi natural del Pla Estratègic “Reus 2020” i coordinador, juntament amb Joan Manuel Zaguirre, del catàleg d’idees sobre Urbanisme de l’Eix 2015 impulsat per la Cambra de Comerç de Reus. Ha impartit diverses conferències d’arquitectura i urbanisme.

20150523_JuanpereSalvador Juanpere Huguet, nascut l’any 1953 a Vilaplana, és escultor i pintor. Ha alternat la seva carrera artística amb la de docent a l’Escola Massana de Barcelona (1987-2004) i actualment és professor agregat del Departament d’Escultura de la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona.

A partir la dècada dels anys noranta presenta diverses exposicions que el situen com un dels artistes més destacats de l’anomenada “nova escultura catalana”: «Paradigma+-» al palau de la Virreina de Barcelona (1996), «Teoria de catàstrofes» (2001), obra guanyadora del Premi Julio Antonio d’escultura, «Nel mezzo del cammin» al Museu Art Modern de Tarragona (2003). Va instal·lar l’escultura Beyond al parc d’escultures de Kyonggi, a Corea, el 2008 realitza la instal·lació escultòrica al Metro de Barcelona «Viatge global, Viatge local, Viatge personal», el 2011 va exposar «Tributum» a la Real Acadèmia Española de Roma i el 2014, al Claustre del Monestir de Sant Cugat, va presentar la retrospectiva «Sculptoris forma» que recollí els trenta anys de trajectòria de l’artista.

Té instal·lada obra pública a Barcelona, Manlleu, Montornès del Vallès, Palafrugell, Reus («El nucli» a la Plaça del Nucli i «Joc de paradoxes» a la Biblioteca Central Xavier Amorós ), Terrassa, Vilaplana i a l’estranger (Corea del Sud, Finlàndia, Xina).

Ha presentat diverses exposicions a la Sala Fortuny i va dissenyar el cartell commemoratiu del 150è aniversari (1859-2009). Ha cedit diverses obres al Centre, la darrera instal·lada a la sala Miquel Ventura de la Biblioteca amb el conjunt escultòric anomenat «Gotterdammerung». Les Edicions del Centre de Lectura li van publicar l’any 2010 el llibre Blog de treball.

Ha col·laborat d’una manera generosa i constant amb moltes iniciatives culturals a Reus i Catalunya, aportant reflexió ideològica i noves perspectives al món de l’art contemporani.

Anton Pàmies i Salvador Juanpere s’afegeixen a la llista actual de Socis d’Honor de la que formen part Xavier Amorós, Joaquim Mallafrè, Josep Murgades, Liesel Vidal, Jordi Escoda, Andreu Rodríguez, Rafael Ferré, Antoni i Gabriel Paricio, Gerard Ricart i Gabriel Ferraté Pascual.

Persones com les relacionades honoren a una entitat que defensa, des de fa cent cinquanta-sis anys, la cultura catalana.