Relacions brossianes

 |   |  Twitter

El primer testimoni manuscrit del pas de Joan Brossa pel Centre de Lectura el trobem als llibres de dedicatòries que es conserven a la biblioteca, en els quals l’artista estampà la seva signatura el desembre de l’any 1983. En aquella ocasió, Joan Brossa va venir a inaugurar la seva mostra de «Poesia visual i poemes objecte», acompanyat del crític d’art Daniel Giralt-Miracle. Després d’aquesta inauguració, Brossa i una comitiva del Centre de Lectura van assistir a un sopar al cafè del Centre de Lectura. Segons explica Josep M. Balañà, a la sortida del sopar, l’artista va fer uns jocs de màgia al carrer davant l’admiració de la gent que l’acompanyava i dels vianants que passejaven pel carrer.

Anteriorment, l’any 1976, la Revista del Centre de Lectura, havia publicat dos poemes de Joan Brossa: un poema visual i l’Oda a Francesc Macià.

Un any més tard de la primera signatura als llibres de dedicatòries, el Consell Directiu –sota la presidència de Josep M. Balañà– va acordar en el ple celebrat el dia 4 d’octubre, encarregar-li el disseny del cartell commemoratiu del 125è aniversari. Amb aquest objectiu, una delegació de l’entitat formada per Pere Anguera i Mercè Martínez Máñez,  i encapçalada pel president Balañà va anar a l’estudi de Brossa, situat en un àtic de Barcelona, a la travessera de Gràcia cantonada amb Balmes. En aquella reunió l’artista accedí al disseny del cartell, però traslladà a la comitiva la intenció de poder comptar amb la col·laboració de Mercè Martínez Máñez –en aquell moment a la Secció d’Art–, la qual accedí a fer-ne el dibuix.

Amb l’encàrrec d‘aquest cartell, que mostra una A majúscula amb un pany i una clau a sota, el Centre de Lectura va aconseguir una gran projecció de caràcter cultural. El cartell fou publicat en diversos catàlegs que mostren l’obra artística i poètica de Brossa, la qual cosa va donar un important ressò a l’entitat. D’aquest cartell se’n van imprimir 1.000 exemplars i 70 unitats d’una edició numerada.

L’artista va venir a presentar el cartell el dia 9 de novembre a l’acte pòrtic dels esdeveniments programats per a la commemoració del 125è aniversari de l’entitat. Brossa signà un per un els 70 cartells especials impresos per a l’ocasió. En aquest mateix acte, el Col·lectiu de Teatre La Vitxeta, dirigit per Dolors Juanpere, oferí una lectura interpretada de la peça breu de teatre El bell lloc (1958), de Joan Brossa.

Brossa signà per segona vegada al llibre de dedicatòries el 6 de juny de l’any l’any 2000, amb motiu d’una presentació d’un llibre.

El fons de la biblioteca alberga un fons important sobre l’obra artística i poètica de Joan Brossa. La darrera adquisició fou l’any 2014 quan, amb la deixa de Maria Martorell, es va poder adquirir l’obra de luxe Poemes visuals (Enciclopèdia Catalana, 2014), acompanyada del poema objecte Un punt sobre una A, conservat a la sala de patrimoni (https://bd.centrelectura.cat/items/show/3756).


Bibliografia:

  1. Brossa, Joan, «125 aniversari Centre de Lectura», Biblioteca Digital del Centre de Lectura de Reus, <https://bd.centrelectura.cat/items/show/106> [Consulta: 10 març 2019].
  2. Brossa, Joan, Poemes visuals, Barcelona: Enciclopèdia Catalana, 2014.
  3. Centre de Lectura, 150 autògrafs: exposició realitzada amb motiu del 150è aniversari del Centre de Lectura (1859-2009), Reus: Centre de Lectura, 2010.
  4. Centre de Lectura, Llibres d’actes del Consell Directiu, [Reus: s.n.], 1859.
  5. Centre de Lectura, Llibres de dedicatòries del Centre de Lectura, Reus: [Centre de Lectura], 1862.
  6. «El Fons de la Biblioteca Digital del Centre de Lectura (III)» [en línia], Diari de Tarragona (10 octubre 2015), <https://www.centrelectura.cat/revistadigital/wp-content/uploads/2015/10/2015-10-10.pdf> [Consulta: 12 març 2019].
  7. Juanpere, Dolors, «Miró, Subirachs, Brossa i el Centre de Lectura», Revista del Centre de Lectura: revista digital d’opinió i pensament (15 juny 2003), <https://www.centrelectura.cat/revistadigital/?p=122> [Consulta: 12 març 2019].
  8. Quatre anys d’art contemporani al Centre de Lectura de Reus (recull-82/86). Reus: Centre de Lectura, 1986.
  9. Spot, «Lectura interpretada de la peça de teatre breu El bell lloc (1958) de Joan Brossa, a càrrec del Col·lectiu de Teatre La Vitxeta», Biblioteca Digital del Centre de Lectura de Reus, <https://bd.centrelectura.cat/items/show/3226> [Consulta: 10 març 2019].
  10. Spot, «Sopar del 125è aniversari del Centre de Lectura», Biblioteca Digital del Centre de Lectura de Reus, <https://bd.centrelectura.cat/items/show/6239> [Consulta: 10 març 2019].