Fabra a l’abast

 |   |  Twitter

Resum

Xavier Ferré ens fa una breu ressenya de la presentació Pompeu Fabra. L’aventura de la llengua que va tenir lloc a la sala Emili Argilaga del Centre de Lectura de Reus el 10 de gener d’aquest any. El relat biogràfic d’aquesta obra permet de conèixer aspectes essencials de la biografia de Pompeu Fabra amb un registre que, fugint de la mitificació acrítica, posa a l’abast del gran públic una manera d’escriure la història que equilibra la visió global amb episodis de microhistòria.


Oriol Garcia Quera, Gemma Pauné Xuriguera: Pompeu Fabra. L’aventura de la llengua, Rafael Dalmau Editor, Barcelona, 2017, 63pp.

El relat biogràfic d’aquesta obra permet de conèixer aspectes essencials de la biografia de Pompeu Fabra amb un registre que, fugint de la mitificació acrítica, posa a l’abast del gran públic una manera d’escriure la història que equilibra la visió global amb episodis de microshistòria.

IMG_2765

El passat dia 10 de gener es presentà a la Sala Emili Argilaga del Centre de Lectura Pompeu Fabra. L’aventura de la llengua. A l’acte intervingueren l’editor Rafael Dalmau i un dels autors, Oriol Garcia, el qual ha confegit les historietes grafiques del volum. El text s’emmarca en la col·lecció “Traç del temps” adreçada a destacar episodis històrics que han afaiçonat la nostra identitat històrica.

L’acte, presentat per Joaquim Besora, consistí a destacar les característiques formals i de contingut del text, elaborat no tan sols per a capes d’edat adolescents, sinó que també és adreçat al públic en general. Es tracta, doncs, d’una biografia que, sense acudir als ressorts clàssics d’aquest gènere, destaca les etapes centrals de la trajectòria de l’enginyer-gramàtic nascut a la vila de Gràcia el 20 de feber de 1868.

dedicatoria-divulgant-fabraTot just l’enfocament del volum assoleix la proporcionalitat entre les 10 seccions biogràfiques introductòries i el seguit de diàlegs històrics que donen vida a cada etapa de la vida del normativitzador de la llengua i excursionista. Aquest procediment permet de resseguir contextos en els quals prengué protagonisme Fabra mitjançant la incorporació d’il·lustracions que –amb una certa voluntat recuperació del bagatge del grafisme clàssic dels anys vint i trenta– especifiquen centres d’interès –complementats amb un detallada cronologia i bibliografia de consulta– de la vida de Frabra i dels fabrians.

Amb una orientació estilística estàndard, amb clara finalitat de no confondre difusió amb manca de rigor expositiu, el text esdevé a adient perquè les generacions més joves interioritzin referents culturals i polítics que, encara avui, són minoritzats en determinats àmbits de l’ensenyament secundari i universitari.

Amb una primera edició de 3000 exemplars i amb una reimpressió de 2000; la presentació de la novetat a l’ateneu reusenc fou la trenta-quatrena, després d’haver-se’n fet difusió arreu del país: Novelda, Castelló de la Plana, València, Prada, o a l’Institut d’Estudis Catalans.

Es tracta, en definitiva d’un Fabra amb vocació didàctica que socialitza un imaginari exemplificador d’un marc nacional de coneixement.