Hebe Maria Pastor de Bonafini

 |   |  Twitter
Hebe Maria Pastor de Bonafini signant al Llibre d’Honor del Centre de Lectura.

El dia 20 de novembre d’aquest 2022 va morir Hebe Maria Pastor de Bonafini, l’activista argentina que liderà, des del coratge, el moviment de las Madres de la Plaza de Mayo. Volem reivindicar aquesta lluita protagonitzada per aquestes dones que reclamaven els seus fills desapareguts enfrontant-se, amb els seus mocadors blancs al cap, contra una dictadura militar especialment cruel (l’autoanomenat Proceso de Reorganización Nacional de 1976-1983), i la justícia i la reparació en combat continuat, especialment lamentable durant la presidència de Carlos Saul Menem.

Algun lector, en veure aquesta nota, pot pensar que no es escaient entrar a tractar aquest temes de caràcter diguem-ne polític en una revista com la nostra, propensa a reflexions i articles sobre literatura, arts, música i tota l’àmplia resta d’interessos culturals… Però el Centre de Lectura sempre ha estat tribuna de debat públic sobre aquells temes que afecten l’evolució econòmica, social i política de la nostra societat: la local, la nacional i, és clar, la internacional. A més des d’aquesta tribuna, la nostra, va intervenir Hebe de Bonafini l’any 1995?

Podríem esplaiar-nos a exposar el desenvolupament dels fets històrics de la dictadura militar, exposar l’acció de las Madres de la Plaza de Mayo, que començà el dissabte 30 d’abril de 1977, com empraren els mocadors blancs al cap per identificar-se, fent front a la repressió, en les seves marxes al voltant de la Pirámide de Mayo; la creació de l’associació el 1979, i la continuació de les seves lluites un cop recuperada la democràcia… Però tot plegat és ja sabut i, per això, només destacarem dues coses. Primer de tot, que la lluita de las Madres de la Plaza de Mayo forma part d’una tradició de lluites pacífiques i, per tant, de coratge i superioritat moral. I, en segon lloc, que Hebe de Bonafini era abans de la detenció i desaparició de dos dels seus tres fills, i de la seva jove, una mestressa de casa, casada a l’edat de 14 anys, circumstàncies que no evidenciaven gens el seu compromís. Hebe de Bonafini, que en pau descansis.