Presentació de l’article sobre Pasteur del Dr. Alexandre Frias

 |   |  Twitter

Els treballs de Louis Pasteur, químic i biòleg (1822-1895) i els de cirurgians contemporanis van obrir el coneixement de les malalties infeccioses en animals i humans.

Alexandre Frias va ser un metge higienista de Reus, coneixedor i seguidor dels treballs de Pasteur i els seus deixebles. Aplicant les mesures de Pasteur, Frias va mantenir la salut de veïns i va salvar moltes vides, amb descensos significatius de la mortalitat general a Reus i rodalies.

L’admiració de Frias per Pasteur va motivar que escrivís un article sobre Pasteur i col·laboradors el 1922, als cent anys del naixement de Pasteur. Va publicar-lo a la Revista del Centre de Lectura.[1]

Frias hauria pogut publicar el seu treball sobre Pasteur a la revista Puericultura, que ell havia fundat el 1921 i dirigia personalment. Puericultura va ser l’única revista espanyola de puericultura fins el 1936, i era el complement científic de l’obra de l’Institut de Puericultura de Reus.

Per què Frias el va publicar a la Revista del Centre, i no a Puericultura o en altre mitjà semblant? Parlem-ne.

És oportú recordar els molts vincles de Frias amb el Centre de Lectura; el seu pare n’havia sigut president, ell havia portat un dispensari de l’entitat , va ser de la junta, va fer-hi activitats, cursos, i conferències… Com quan hi va presentar el projecte de l’Institut de Puericultura el 1916 i va convèncer Evarist Fàbregas per ser mecenes també de la Gota de Llet.

El 1918, Frias va promoure el tancament del Teatre Bartrina i la seva desinfecció rigorosa; va ser en ocasió de la greu epidèmia de grip que va infectar a Europa.

La transcendència dels treballs de Pasteur va ser àmplia i decisiva. Va anar més enllà de l’àmbit de la medicina ordinària. Potser Frias va voler projectar a la societat la ciència i els treballs que fonamentaven la seva pràctica, difonent-los des de la Revista del Centre de Lectura. O no…

Creiem oportú reproduir l’article de Frias sobre Pasteur, gairebé cent anys després de la seva publicació a la Revista del Centre de lectura. Jutgin vostès, si us plau…

L’oportunitat també rau en la pandèmia del 2020. És moment per recordar l’origen de les primeres vacunes i els inicis dels coneixements d’immunologia, inexistents abans dels personatges que recordem. I encara recent, l’any Frias.


[1] Frias Roig, Alexandre (1922): «Pasteur i la moderna medicina», Revista del Centre de Lectura de Reus, [en línia], núm. 69, p. 244-246, https://www.raco.cat/index.php/RevistaCLR/article/view/189088 [Consulta: 20-04-2020].


Pasteur i la moderna medicina (format PDF)